Nagyon-nagyon régen ettem már. Ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem. Most pedig megosztom Veletek, hogy Én hogyan készítem. Az instrukciókat Nagymamámtól kaptam, aki még az Én Drága Édesanyám ceruzával leírt receptje alapján mondta el nekem a készítés módját, menetét. Sajnos Anyukám már nem mondhatja el nekem 🙁 A recepten annyit változtattam saját ízlésemre formálva, hogy tettem bele szalonnát.
Íme a receptem:
- 60-70 dkg sertés comb
- 20-25 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma (lehet több is, ízlés dolga)
- 2-3 ek. lecsóalap
- ízlés szerint bors (fehér és fekete)
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál majoranna
- ízlés szerint pirospaprika
- 2-3 dl víz (ha szükséges)
Burgonyához:
- 1 kg burgonya
- ízlés szerint só
- víz
Elkészítés:
A húst csíkokra vágom, a vöröshagymát és fokhagymát megpucolom. A szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágom és egy serpenyőben felteszem sülni. A vöröshagymát apró kockákra vágom. A kicsit megpirult és zsírt eresztett szalonnához hozzáteszem, majd üvegesre pirítom. A fokhagymát apróra vágom és hozzáteszem a vöröshagymához. Sózom, borsozom, majd ráteszem a lecsó alapot.
Kicsit párolom, majd beleteszem a húst. Addig pirítom, míg szép fehér színe lesz a húsnak, eközben pedig levet ereszt. Pirospaprikával megszórom, elkeverem, ha szükséges vizet öntök hozzá. Majorannával fűszerezem és megfőzöm, majdnem puhára.
Közben a burgonyát megpucolom és kockákra vágom. Felteszem vízben főlni. Sózom. Félig megfőzöm, nem teljesen, mert még sülni is fog.
A burgonyát leszűröm és egy jénai tálba öntöm Ráöntöm a húst, a szaftjával együtt. Ha sok lett a szaft, akkor nem teszem rá minden, mert sütés után, nem kell, hogy lé legyen alatta. Óvatosan, hogy a burgonyát ne törjem össze, összekeverem, majd előmelegített sütőben készre sütöm. Ez kb. 30-40 perc, akkor jó, mikor a teteje megpirult és minden puha benne (hús, burgonya).
Savanyúsággal, most csalamádéval kínálom, kínáltam.
Jó étvágyat!