Jött a Valentin nap 🙂 Szerettem volna valami finomsággal várni haza a Páromat, valami olyannal ami nem tartozik a szokásos levesek közé nálunk, bár most már lehet az lesz 🙂 A receptet itt találtam, kicsit változtattam rajta, de nagyon finom lett. Ahhoz képest, hogy sosem rajongtam a krémlevesekért, ez nagyon is ízlett. A legjobb az volt, hogy magát a tányért is megettük 🙂 Na jó Én nem teljesen, mert nekem sok volt, de a Párom, na Ő mind megette 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók 2 főre:
- 2 cipó (25 dkg-os fehér kenyérke )
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 25 dkg trappista sajt reszelve
- 2 dl főzőtejszín
- 1,5 l húsleves
- 1 kk. pirospaprika (de ízlés szerint is lehet)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A cipók tetejét levágjuk, belüket kiszedjük óvatosan. Egy keveset hagyunk benne is, hogy ne ázzon át könnyen a “tányér”. A hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és azt is dinszteljük egy keveset. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, beletesszük a kenyér belét, összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre és kicsit megpirítjuk. Felöntjük kb. 1/2 l levessel, majd 15-20 percig főzzük. Közben kavargatjuk, mert könnyen lekap. Mikor letelt a 15-20 perc, akkor botmixerrel pürésítjük szép simára. Hozzáöntjük a maradék húslevest, beletesszük a sajtot, majd kevergetve megvárjuk míg elolvad a sajt. Mikor a sajt teljesen elolvadt, hozzáöntjük a főzőtejszínt, összekeverjük, fűszerezzük ízlés szerint és főzzük még kb. 10 percet, hogy az ízék össze főljenek/érjenek. Ezzel kész is vagyunk, most a tálalás következik.
A tálalással kicsit várunk, hogy hűljön a leves, majd a cipóba szedjük. Petrezselyemmel díszítjük, de lehet még díszítésként sajtot és/vagy pirított bacont/kenyérkockákat is használni.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
teller-cake
Milyen régóta készülök ezt kipróbálni! Köszi a szuper receptet! 🙂