Már régen vágytam ennek a sütinek az elkészítésére. Most hétvégén végre meg is valósítottam, köszönhetően a névnapomnak, és annak, hogy nagyon olcsón tudtam túrót beszerezni a Metroben. Több féle receptet is olvastam a interneten, de végül is egy kicsit változtattam rajta, így lett egy recept, ami az enyém és nagyon finom. A tésztája a már jól ismert linzer tésztám, a krémet innen csempésztem, bár változtattam rajta egy kicsit, ami az arányokat illeti 🙂
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve (vagy kevés citromlé)
  • 1 tojás
  • 12 dkg Rama

Túrótöltelék:

  •  1 kg túró
  • 10 dkg búzadara (gríz)
  • 25 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál citromhéj (szárított)

Kenéshez:

  • 3 ek baracklekvár

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje (jó a fagyasztott is)
  • 3 ek. cukor
  • baracklekvár

Elkészítés:

Összeállítom először is a tésztát. A lisztet, sütőport és a cukrokat összekeverem egy tálban. Összemorzsolom a Ramával, majd hozzáadom a tojás és a citrom levét. Összegyúrom, de csak míg összeáll, majd lisztezett felületen kinyújtom egyenletes, kb.1/2-1 cm vastagságúra, villával megszurkálom. Előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütöm. Csak addig, hogy egy kis színt kapjon. Teljesen kihűtöm, addig összekeverem a túrótölteléket.

Egy tálba halmozom a túrótöltelék minden hozzávalóját és robotgéppel összekeverem. Így krémes állagot kapok. Ha nincs robotgép, akkor egy szitán kell áttörni a túrót, majd hozzákeverni a többi hozzávalót.

A kihűlt linzertésztát lekenem vékonyan a baracklekvárral, majd a túrótölteléket egyenletesen elkenem rajta.
Beteszem a sütőbe és 40 percig sütöm. Nekem gázsütőm van, a legmagasabb fokozaton sütöm, de a vége felé lejjebb vettem.

Mikor a túró megsült, kiveszem. A tojásfehérjét (ha fagyasztott akkor teljesen legyen kiolvadva) a cukorral habbá verem, egy csillagcsőrös habzsákba töltöm, majd szép csíkokat húzok a túró tetejére úgy, hogy a baracklekvárnak hagyok közöket. A baracklekvárral kitöltöm a tojáshab közötti csíkokat, majd visszateszem a sütőbe még kb. 20 percre. Lehet kevesebbre is, ez sütőfüggő, a lényeg, hogy szép kérget kapjon a tojáshab.
Kiveszem a sütőből, megváltom míg teljesen kihűl, majd kockákra vágva kínálom.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?