Már régen vágytam ennek a sütinek az elkészítésére. Most hétvégén végre meg is valósítottam, köszönhetően a névnapomnak, és annak, hogy nagyon olcsón tudtam túrót beszerezni a Metroben. Több féle receptet is olvastam a interneten, de végül is egy kicsit változtattam rajta, így lett egy recept, ami az enyém és nagyon finom. A tésztája a már jól ismert linzer tésztám, a krémet innen csempésztem, bár változtattam rajta egy kicsit, ami az arányokat illeti 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve (vagy kevés citromlé)
- 1 tojás
- 12 dkg Rama
Túrótöltelék:
- 1 kg túró
- 10 dkg búzadara (gríz)
- 25 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál citromhéj (szárított)
Kenéshez:
- 3 ek baracklekvár
Tetejére:
- 3 tojásfehérje (jó a fagyasztott is)
- 3 ek. cukor
- baracklekvár
Elkészítés:
Összeállítom először is a tésztát. A lisztet, sütőport és a cukrokat összekeverem egy tálban. Összemorzsolom a Ramával, majd hozzáadom a tojás és a citrom levét. Összegyúrom, de csak míg összeáll, majd lisztezett felületen kinyújtom egyenletes, kb.1/2-1 cm vastagságúra, villával megszurkálom. Előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütöm. Csak addig, hogy egy kis színt kapjon. Teljesen kihűtöm, addig összekeverem a túrótölteléket.
Egy tálba halmozom a túrótöltelék minden hozzávalóját és robotgéppel összekeverem. Így krémes állagot kapok. Ha nincs robotgép, akkor egy szitán kell áttörni a túrót, majd hozzákeverni a többi hozzávalót.
A kihűlt linzertésztát lekenem vékonyan a baracklekvárral, majd a túrótölteléket egyenletesen elkenem rajta.
Beteszem a sütőbe és 40 percig sütöm. Nekem gázsütőm van, a legmagasabb fokozaton sütöm, de a vége felé lejjebb vettem.
Mikor a túró megsült, kiveszem. A tojásfehérjét (ha fagyasztott akkor teljesen legyen kiolvadva) a cukorral habbá verem, egy csillagcsőrös habzsákba töltöm, majd szép csíkokat húzok a túró tetejére úgy, hogy a baracklekvárnak hagyok közöket. A baracklekvárral kitöltöm a tojáshab közötti csíkokat, majd visszateszem a sütőbe még kb. 20 percre. Lehet kevesebbre is, ez sütőfüggő, a lényeg, hogy szép kérget kapjon a tojáshab.
Kiveszem a sütőből, megváltom míg teljesen kihűl, majd kockákra vágva kínálom.
Jó étvágyat!
Anonymous
Gyönyörű! Mindjárt neki is látok 🙂
Anonymous
Bocsi,de mekkora tepsire elég ? Köszi :Tünde