Jamie Oliver karácsonyi műsorában láttam a Paprika Tv-ben. Már akkor tudtam, hogy egyszer el jutok oda, hogy elkészítsem. Ez az idő most jött el, mert vasárnap rántott hús volt. Szerettem volna valamilyen nem megszokott köretet mellé, így gondoltam, hogy ha már krumpli, akkor legyen tökéletes 🙂 Az is lett, kevés is lett, úgyhogy következőleg többet készítek belőle.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 fej fokhagyma
- 1 kávéskanál kakukkfű (szárított)
- 2 babérlevél
- 1 dl olaj
- 2 ek. vaj
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, majd a nagyobbakat félbe vágjuk. A lényeg, hogy golflabda nagyságú burgonyát kapjunk. A megtisztított burgonyát sós vízben, forrástól számítva 10 percig főzzük. Majd leszűrjük. Egy tepsit kikenünk a Ramával, majd a burgonyát beleöntjük. Elrendezzük, hogy a vágott felük legyen lefelé. Sózzuk, borsozzuk és nem előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Utána kivesszük a sütőből és ráhalmozzuk a következő keveréket.
A fokhagymát megpucoljuk és elkeverjük a kakukkfű, babérlevél és olaj keverékével. Ezt szépen a burgonyára halmozzuk és visszatesszük a sütőbe még 30 percre.
Tökéletes köret rántott vagy sült húsok mellé is, de akár magában is ehető.
Nálam készült mellé fokhagymás öntet is, a Párom azzal ette a krumplit, nem pedig hússal 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai