Végre rászántam magam a házilag készített fondant-ra. Nem is volt olyan bonyolult és egyáltalán nem volt nehéz elkészíteni. Na meg sokkal, de tényleg sokkal olcsóbb, mint ha boltban vennék mondjuk marcipánt. A receptért ezer hála és köszönet Bettinek, a Nassoló naplopó blog írójának. Nála nagyon sok szépséges tortát lehet találni, amit saját maga készített fondant-tal díszít. Innen vettem a bátorságot Én is. Egyáltalán nem bántam meg, húsvétkor még nyuszikát is készítettem belőle. Most pedig egy meglepi tortára készülök a Páromnak, de pszt, ne áruljátok el neki 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 6 ek. víz
  • 1 ek. zselatin (por állagú)
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. Rama
  • kb. 1 kg porcukor

Elkészítés:

A porcukrot átszitáljuk, hogy biztosan szép sima legyen. A felét egy tálba tesszük és mélyedést készítünk a közepébe. A zselatint elkeverjük a vízzel, összemelegítjük, de NEM FORRALJUK! Hozzáadjuk a Ramát és a mézet, ezzel is összemelegítjük. Mikor elkeveredtek egymással az összetevők a porcukor mélyedésébe öntjük. Egy fakanállal elkezdjük hozzákeverni  a porcukrot. A porcukor másik felét kis adagokban keverjük bele. Mikor már fakanállal nem megy, akkor kézzel gyúrjuk tovább. Mindig csak 1 evőkanál porcukrot adjunk, hozzá és azt jól gyúrjuk bele. Addig gyúrjuk, míg a felülete szép sima és nem ragad. Nem biztos, hogy szükség van az összes porcukorra. Mikor elkészültünk, fóliába csomagoljuk, majd egy nejlonzacskóba tesszük és szobahőmérsékleten pihentetjük minimum 6 órát.
Én este péntek este készítettem el, és másnap délután használtam fel belőle. Több napig is eláll.

A felhasználni szánt mennyiséget először átgyúrjuk, ha túl kemény, akkor margarinos kézzel lágyíthatunk rajra. Majd formázzuk.
Ha tortát szeretnénk bevonni vele, akkor keményítővel meghintett munkafelületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortát.
Színezhetjük is, de csak zselé vagy por állagú festéket használjunk, mert a vizes alapú megváltoztatja az állagát. Színezéshez használjunk kesztyűt, és mindig kis adagokban adjuk hozzá a színezéket, addig míg a kívánt színt eléri.

Sok sikert!

4 hozzászólás

  1. Már én is próbálkoztam a fondanttal, egyszer. :))) Azt hiszem gyakorlat teszi a mestert, mint általában mindenben. Igaz azóta még nem próbáltam újra. 🙂 Lehet, majd ezt a receptet is kipróbálom. A nyuszi nagyon édes, gratulálok hozzá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?