A Sajtkrémleves után, már megfogalmazódott bennem, hogy finom lehet a fokhagymaleves is. Igaz el telt egy kis idő, mire rászántam magam az elkészítésére. Van egy receptkönyvem, a sok közül 🙂 5 és kész a címe, a Reader’s Digest-ől rendeltem, már nem is tudom mikor, régen. Most elővettem, és elkezdtem szemezgetni belőle. Így bukkantam erre a receptre, amin kicsit változtattam, mert nálam nem 5 és kész, sokkal inkább 6 és kész 🙂 De gyorsan megvan. Így hétköznap is elkészíthetjük vacsorára.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 4 nagy fej fokhagyma
- 1,5 l húsleves
- 3 közepes burgonya
- 1 vöröshagyma
- 1,5 ek. friss rozmaring vagy ízlés szerint őrölt rozmaring
- 1-2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A fokhagymákat gerezdekre szedjük, egy tepsibe rendezzük és a sütőben megsütjük. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk. A vöröshagymát is megpucoljuk és karikákra vagy félkarikákra vágjuk. A megsült fokhagymát megpucoljuk és egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, burgonyát, rozmaringot és a húslevest.
Tipp: Ha nincs húslevesünk vagy alaplevünk, akkor felöntjük a kellő mennyiségű vízzel és egy-két húsleveskockával ízesítjük.
Felforraljuk, majd addig főzzük kis lángon, míg a burgonya megpuhul. Botmixerrel pürésítjük. Ezután még 2-3 percig főzzük, hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Krutonnal (pirított kenyérkocka) és/vagy friss rozmaringágacskákkal díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!