Mivel meleg van megint, mivel régen készítettem már, így most újra sort kerítettem rá, sőt posztolom is, mert megdöbbenve láttam, hogy még nem közöltem Veletek eme finom, egyszerű, hűsítő édesség receptjét. Viszont most már nem lehet egy szavatok sem 🙂 Lehet az adagot felezni is, de nem éri meg, mert úgy is elfogy 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 l házi tej (ha nincs jó a bolti is)
  • 10 tojás
  • 10 ek. cukor (annyi kanál, ahány tojás)
  • 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a cukrokkal, a fehérjét kemény habbá verjük. A tejet felforraljuk, majd a fehérjéből kanál segítségével kis halmokat szaggatunk bele, és megfőzzük benne. Ne tegyük tele az edényt, mert a tojáshab nőni fog, miközben fől. Mikor az egyik oldala kész, megfordítjuk és megfőzzük a másik oldalát is, majd szűrőlapáttal kiszedjük a tejből és félre tesszük. A forró tejből 1-2 szedőkanálnyit hozzákeverünk a sárgájához, jól kikeverjük, majd folyamatos keverés mellet a többi tejhez öntjük, és besűrítjük. Ha kész, elzárjuk a gázt, és egy hőálló tálba öntjük. A kész tojásfehérjét a tetejére halmozzuk, majd hagyjuk hűlni. Végül hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük. Teljesen hideg a legjobb fogyasztani, de van aki szereti langyosan is.

Jó étvágyat!

 

Vélemény, hozzászólás?