Eljött az idő, hogy elkészítsem, de legfőképpen megmutassam nektek, mivel készültem a 10. Blogkóstolóra, melynek háziasszonya Kisildi. A sorsoláson úgy esett, hogy számomra eddig ismeretlen blogot kaptam, de azt hiszem, pont ez a lényege a játéknak. Így mentem és nézelődtem Mézeskalácsnál. A választás nem volt egyszerű, sok-sok ínycsiklandozó recept közül kellett egyet kiválasztanom, de elmentettem többet is. Úgy döntöttem, hogy sósat készítek, hiszen meleg van, így nem igazán kívánom az édeset. És végre találtam egy olyan tésztát, ami tökéletes. Nem szárad ki, még másnap is puha, és bármivel tölthető. Lehet édes és sós. Jelen esetben sós. Egy kicsit változtattam rajta, mármint az arányokon, de nem lényegesen és minden kiflibe, mindkét töltelékből tettem.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- kb. 1 dl tej (eredeti receptben: 2,5 dl)
- 12,5 dkg olvasztott margarin
- 1 dl olaj
- 1 ek só
- 5 dkg élesztő (eredeti receptben: 3 dkg)
- 1 ek. cukor
Töltelék:
- 1 pár virsli (2 db)
- 16 szelet szalámi
- kevés pizzakrém
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük 1 dl langyos tejjel, majd hagyjuk felfutni. Közben a margarint felolvasztjuk, hagyjuk kicsit kihűlni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a margarint, az olajat és végül az élesztőt. Összegyúrjuk, ha szükséges adunk még hozzá tejet, az Én esetemben még egy kevés lisztre volt szükség. Kb. 5-10 percig kézzel dagasztjuk, majd kelesztőtálban vagy egy sima tálban letakarva 40 percig kelesztjük. Közben a virslit 16 egyforma szeletre vágjuk.
Mikor megkelt kétfelé vesszük, és kör formájúra kinyújtjuk a tésztákat. Egy derelyevágóval vagy késsel 8 cikkre vágjuk. Így jó nagy kifliket kapunk, persze vághatjuk több cikkre is, akkor több szalámiszeletre is szükség van és a virslit is több felé kell vágni.
Mindegyik cikkre teszünk egy kevés pizzakrémet, majd erre tesszük a szalámit, tetejére a virslit. Feltekerjük, majd egy sütőpapírral borított tepsibe rendezzük. A tojássárgáját egy ecset segítségével kicsit megkeverjük, majd megkenjük a kifliket. Reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 15-20 perc alatt megsül, de függ a sütőtől is. Nézzünk rá sülés közben, és ha szépen megpirult, készen van. Hidegen vagy melegen kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Mézeskalács
Hű, de guszták lettek a kiflijeid!:) Igazán köszönöm a kedves szavakat!:)
Zsuzsi
Igazán nincs mit 🙂 Köszönöm szépen!