Másodjára készítek süteményt úgy, hogy a SAD – Süss! Alkoss! Díszíts! játékára is benevezem. A 19. forduló háziasszonya Szofika. Egy nagyon jó témát választott, ami közül választanom, majdnem lehetetlen volt. A téma: Mák vs. Dió. Mindkettőt szeretem, de úgy döntöttem, hogy a mák mellett teszem le most a voksom, bár ettől még a dió nem kerül mellék vágányra 🙂
Az interneten több recept is kering a Francia mákos kockáról, most megmutatom nektek, Én hogyan készítem.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta lapok:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 cs. sütőpor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
Mákos tészta:
- 30 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 22 dkg darált mák
- 3 dl tej
- 25 dkg liszt
- 2 cs. vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje
- 1 cs. sütőpor
- 3 tojásfehérje
Krém:
- 25 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 2 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
- 1/2 l. tej
- 2-3 ek. cukor
Elkészítés:
A lapokat készítjük el először. A lisztet a cukorral és sütőporral elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egy kevés tejfölt, majd elkezdjük összegyúrni. A tejfölből mindig egy kanálnyit tegyünk, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Ha túl lágyra sikerül, kevés liszttel javíthatunk rajta. Érdemes egy fél órára hűtőbe tenni. Ezután kétfelé vesszük és két lapot nyújtunk belőle. A lapok akkorák legyenek, amekkora tepsiben megsütjük a mákos tésztát. Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázat, a kisült lapok könnyen törnek!
A mákos tésztához a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal kikeverjük. A lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét habbá verjük. A vajat keverékhez hozzáöntjük a mákos keveréket, majd összekeverjük géppel. A tejet beleöntjük, ezzel is elkeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a a pudingot megfőzzük. A pudingport elkeverjük 2-3 ek. cukorral, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, elkeverjük és folyamatos keverés mellett megfőzzük. Nagyon sűrű lesz, hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a cukorral elkeverjük, majd belekeverjük egyesével a tojássárgáját. A kihűlt pudingot is hozzákeverjük.
A süteményt összeállítjuk. Alulra tesszük az egyik lapot, majd erre jön az 1/3 része a krémnek. Rátesszük a mákos tésztát, erre jön megint 1/3 krém. A második lapot a tetejére tesszük, és a maradék krémmel megkenjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak.
Másnap kockákra szeleteljük és kakaóporral megszórva kínáljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.
Jó étvágyat!