Múlt héten készítettem Szilvás gombócot, amibe szilva helyett szilvalekvárt tettem. Bár az Én szilvalekváromban nagy darab szilvák találhatók. Viszont ennek köszönhetően jöttem rá, hogy még nem mutattam meg nektek a receptjét, ami nagyon egyszerű és nem kell hozzá semmi különös hozzávaló, csak a szilva és egy kis ecet. Ennyi a titka, a nagyon finom, Nagymamám szilvalekvárjának, mely ugyanolyan finomra sikerült, mintha csak Ő készítette volna. Pedig Én voltam 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • szilva
  • ecet
  • nátrium-benzonát

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, magját eltávolítjuk. Egy fazekat vagy lábast, ami a befér a sütőbe, és persze amiben elfér a szilva, ecettel kikenünk (az ecet megakadályozza a leégést). Majd a szilvát beletesszük és kézzel összenyomkodjuk. (le lehet darálni is, de akkor nem lesz darabos). Feltesszük a gázra és felforraljuk, de nem keverjük meg! Ha úgy érezzük, hogy kezd leégni az alja, de még nem forrt fel, semmi baj fogjuk és betesszük a sütőbe. 3-4-5 órán keresztül főzzük (sütjük), attól függ ki milyen sűrűségűre szeretné. Az 1 órában alufóliával lefedve sütjük, utána eltávolítjuk és úgy sütjük tovább. Mikor kész, hozzákeverjük a megfelelő mennyiségű nátrium-benzonátot (a leírás alapján kiszámoljuk), összekeverjük és tiszta üvegbe szedjük. Lefedjük celofánnal és kupakkal az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

Szerintem azonnal is fogyasztható, bár Én vártam kb. 2 hónapot.

Megjegyzés: ebben nincs cukor, de természetesen, ha valaki édesebben szeretné, tehet bele. Akkor a nátrium-benzonát hozzáadása előtt, vagy azzal egy időben tegyük bele.

Szilvás gombócbalekváros derelyébe, gőzgombócba, grízes tésztára, kenyérre vagy süteménybe, de akár magában is isteni finom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?