Szaloncukor karácsonyra házilag? Igen! 🙂 Nálam készült több féle is, most a zselés változat receptjét mutatom meg, még akár el is lehet készíteni. Bár már karácsony után vagyunk, de szilveszterkor is finom lesz a házilag készített szaloncukor. Ma még hozok két másikat is. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak arra kell ügyelni, hogy a csoki ne legyen túl meleg, különben a zselé elolvad és a csokiba mártás után sütőpapírra kell tenni, különben a csoki lepattog róla, mint nálam is történt.
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 3 dl 100 %-os gyümölcslé (nálam almalé)
- 6 lapzselatin (1 csomag)
- 20 dkg csokoládé
Elkészítés:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percig. A gyümölcslét egy lábasba öntjük, majd felmelegítjük, de nem kell forrnia. A zselatint kinyomkodjuk, beletesszük a meleg gyümölcsébe, elkeverjük, felforraljuk, majd lassú tűznél 5 percig főzzük. Egy kb. 5×25 cm-es edénybe öntjük. Hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon. A hűtőből kivéve feldaraboljuk, majd óvatosan kiszedjük. A csokoládét megolvasztjuk (ha tudjuk temperáljuk), majd egy villa segítségével megmártjuk a csokiban a zselét.
VIGYÁZAT! A csokoládét hűtsük ki, hogy éppen folyós legyen, különben a zselé elolvad! Sütőpapírra szedjük, majd hűtőben dermesztjük. A papírról könnyen fel lehet szedni és szépen be lehet csomagolni.
Tipp: a csokoládét nem muszáj temperálni, Én sem tettem, még is jó lett. A sütőpapírt pedig ne feledjétek el, különben úgy jártok, mint Én. 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai