Én simán krumplilevesnek nevezem, de ha valakinek ez nem tetszik, vagy nem így hívják a burgonyát, akkor lehet burgonyaleves is 🙂 Jó kedvemben vagyok, kicsit fáradtan, de az biztos, hogy a levesbe kell a debreceni kolbász, mert attól isteni az íze. Na persze jó bele másfajta kolbász is, na meg ha nincs otthon, lehet kolbász nélkül is, de a plusz ízt a kolbász adja meg. Nálam vasárnap készült ebédre, mert mégsem húsleves lett. Kiderült, hogy nincs otthon húslevesnek való hús 🙁 De nem bántam meg, isteni finom volt, majdnem kevés lett, pedig két napra főztem. Jó hétfőn is ettünk belőle, de akkor már tényleg kevés maradt.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 4-5 nagy szem burgonya
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 karika zeller
- 1 karika karalábé
- ízlés szerint só
- 1 leveskocka (elhagyható, de húslevesnél nem kell)
- ízlés szerint húsleves (ha nincs víz)
- 4 debreceni kolbász
- 1 dl olaj
- 2-3 fakanálnyi liszt
- 1 ek. pirospaprika
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, a krumplit kockákra vágjuk, a karalábét és zellert csíkokra, a répákat félbe, ha túl vastag, akkor négyfelé. Jól megmossuk, majd egy fazékba tesszük, felöntjük annyi húslevessel vagy vízzel, ami bővel ellepi, sózzuk. Felforraljuk. Közben elkészítjük a rántást. Az olajat felhevítjük, majd a lisztet elkeverjük benne, és alacsony lángon kicsit pirítjuk. Közben kavargassuk. Kb. 1-2 percig pirítjuk. Elzárjuk alatta a gázt, hagyjuk kicsit hűlni, majd elkeverjük benne a pirospaprikát. Amikor a leves felforrt, beleöntjük folyamatos keverés közben a rántást. Újra felforraljuk, de vigyázzunk, mert könnyen kifut és ilyenkor habzik is. Ha felforrt, éppen csak gyöngyözve forralva főzzük készre. Közben kóstoljuk, ha szükséges sózzuk még. A leveskockát, ha használunk, akkor beletehetjük, mielőtt még kóstolnánk és újra sóznánk.
Ha megfőltek a zöldségek, akkor hozzáadjuk a kolbászokat. Én félbevágtam őket. Megfőzzük és kész is van.
Friss kenyérrel kínáljuk. Ha valaki szereti, tejfölt is tehet bele. Párom úgy fogyasztja.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai