“Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.”

Itt az újabb fánk recept, melyet farsangkor és persze máskor is, nyugodtan elkészíthettek. Egyszerű, gyors, és finom. Nagyon régen ettem már, sosem készítettem még, de most rászántam magam. Nem bántam meg, mert gyerekjáték volt elkészíteni és hipp-hopp elfogyott, ugyanúgy, mint a Szalagos (farsangi) fánk 🙂
Íme a recept: 

Cs-C3-B6r-C3-B6ge-f-C3-A1nk

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 csipet só
  • kb. 1 kis pohár tejföl (amennyi szükséges)
  • olaj a sütéshez
  • porcukor vagy vaníliás porcukor a szóráshoz
  • baracklekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a cukorral és sóval. Hozzáadjuk a tojássárgáját, összekeverjük, majd apránként a tejföllel összegyúrjuk. Csak annyi tejföl kell bele, hogy a tészta összeálljon, nyújtható legyen. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk vékonyra (kb. 2-3 mm vastagságúra). Egy derelyevágóval, ennek hiányában egy késsel négyzetekre vágjuk a képen látható módon. A közepébe párhuzamosan a szélével egy vágást ejtünk. Ezen a vágáson keresztül húzzuk mind a két végét a tésztának, ezzel el is készül a forgács alak 🙂 Az összes tésztát megformázzuk, majd olajat hevítünk. Az olaj forró legyen! Kis adagokban, egyszer megfordítva kisütjük. Akkor jó, ha szépen pirul. Vigyázzunk, mert könnyen megég.
Mikor kész papírra szedjük, ami a felesleges olajat felszívja. Porcukorral vagy vaníliás porcukorral meghintjük, közben forgatjuk, hogy minden hol bevonja a cukor. Egy egy tálba tesszük, majd baracklekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

 

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?