“Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.
Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.
Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom”
Régen készítettem már, most újra teszteltem. Nem csalódtam most sem 🙂 Mutatós, gyors és finom. Nem tudtam, hogy honnan van a recept, mivel 2011-ben sütöttem meg először, azóta pedig nem. Viszont a véletlennek köszönhetően rátaláltam az eredeti helyre, így még is meg tudom mutatni, hogy nagyon biztos helyről van. A hely nem más, mint az ApróSéf.hu oldal, Gábor receptje. Annyit változtattam, hogy nem mértem sem a cukrot, sem a fahéjat, de nagyon finom lett.
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 20 db fánkhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 kiskanál porcukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 2 ek. tejföl (vagy amennyi szükséges a liszthez)
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- baracklekvár a tetejére
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, majd elkeverjük benne a porcukrot, fahéjat és sót. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával is így teszünk. Ez után annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, nyújtható legyen, ne ragadjon. A tésztát lisztezett felület 2-3 mm-es vastagságúra nyújtjuk, majd három különböző méretű kiszúróval (nálam pohár) egyenlő darabokat szúrunk ki belőle. A kiszúró mérete 3-4-5 cm-es legyen, de persze ettől eltérő is lehet. Ha kész vagyunk, fogjunk egy ollót vagy kést, és mindegyik kis kerek lapot vágjuk be 1/2 – 1 cm mélyen. Így lesznek majd szirmok belőle.
Összeállítás: a legnagyobb kerek lap lesz legalul, majd erre jön a középső, de úgy, hogy a vágások ne essenek egymásra. Majd végül a legkisebb, itt figyelve, hogy a vágás ne essen egybe. Az ujjunkkal középen összenyomjuk, így nem esik szét sülés közben.
Az olajat felhevítjük, majd a legkisebb koronggal lefele beletesszük a rózsákat, de csak annyit amennyi kényelmesen elfér egyszerre, mert kicsit nőni fog. Szép pirosra sütjük, majd megfordítjuk és az alját is megsütjük. Papírtörlőre szedjük, majd kisütjük ugyanígy az összeset.
Porcukorral megszórjuk, a közepébe baracklekvárt teszünk és már fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
teller-cake
Istenien néz ki, reptethetnél erre néhány darabot! 😉
Gyáfrás Zsuzsi
Merre van az arra? 🙂