Az idén is egy finom vacsorával készültem a Valentin napra, semmiféle ajándékozás, hiszen arra egész évben van lehetőség, szeretni pedig egész évben szeretjük egymást 🙂 Tavaly is krémleves volt, gondoltam idén is azt készítek. Mivel rákattantam a póréhagymára, így nem volt kérdés, hogy abból készítek valami finomat. Kerestem-kutattam, aztán ráleltem a Chefparade szakácskönyvben, melyet nem régen kaptam ajándéka a Chefparade főzőiskolától. Kicsit változtattam az arányokon, de nagyon finom lett, sőt mivel csak egy adagot készítettem, kevés is lett 🙂 Szóval máskor, minimum duplázom, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni, bármikor megállja a helyét.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 póréhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dl zöldségalaplé (vagy víz + leveskocka)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint reszelt sajt
- ízlés szerint kruton (pirított kenyérkocka)
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. A póréhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a vajat felolvasztjuk és a hagymát megpirítjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, a leszűrt burgonyát hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Felöntjük a tejszínnel, elkeverjük, visszatesszük a tűzre és felöntjük a zöldségalaplével. Ha vizet használunk, felöntjük vele, majd ha felforrt, hozzáadjuk a leveskockát. Pár percig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, tehát beállítjuk az ízét.
Ha elkészült tányérba szedjük, kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai