Mindenki ismeri, sokan szeretik, nálunk mindenki szereti, van olyan személy aki nem szereti? 🙂 Hétvégén készítettem egy tepsivel, hogy tudjam mennyi szelet jön ki belőle, hiszen a lagzira másként nem tudom hány tepsivel szükségeltetik. Jelentem 70 szelet lett, ami 2 cm széles – 5 cm hosszú volt. A széleit természetesen levágtam kb. 1 cm szélesen. A tepsim mérete pedig 25,5*36,5 cm-es volt. A recept Nagymamitól való, így biztos volt a siker, sikerült is, olyannyira, hogy már csak 6 szelet lapul a hűtőben 🙂 Íme a recept:

Zserb-C3-B31

Hozzávalók: Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 csipet só
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej

Töltelék:

  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg kristálycukor

Tetejére:

  • 2 tábla csokoládé

Elkészítés: A lisztet, sót és zsírt elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 kiskanál cukorral és a tejjel felfuttatjuk. A tojást a cukorral, majd a sütőport hozzáadva elkeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, kicsit összekeverjük, hozzáadjuk a tojásos keveréket is és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, nekem nem kellet, de ezt a liszttől függ. Pihentetjük, míg a tölteléket előkészítjük. A lekvárt egy tálba tesszük és jól megkavarjuk. A diót és a cukrot összekeverjük. A tésztát 3 felé osztjuk, és az elsőt a tepsi méretére nyújtjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, vagy zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk. Ebbe fektetjük az 1. lapot. Ha túl nagy lenne, behajtjuk a széleket és lenyomkodjuk. A lekvár felét rákenjük, majd a diós keverék felét egyenletesen rászórjuk. Ráterítjük a 2. kinyújtott lapot, ennél a túllógó részeket visszahajtjuk. Megkentjük a maradék lekvárral, megszórjuk a maradék diós keverékkel. A 3. lapot a tetejére fektetjük, és kicsit lenyomkodjuk a szélét, hogy takarja a tölteléket teljesen, majd a túl lógó részt visszahatjuk. 1 órán át pihentetjük letakarva, meleg helyen. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (nekem sima gázsütőm van, takarékon sütöttem). A tésztát villával megszurkáljuk, de nem csak a tetejét, hanem a tepsi aljáig. Betesszük a sütőbe és kb. 1 óra alatt megsütjük. Nézzünk rá, mikor szép a tészta teteje, szépen megbarnult, akkor jó. Kivesszük és hagyjuk hűlni. Mikor már hozzá tudunk nyúlni, akkor kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapírt húzzuk le róla. Igen, az alja lesz a teteje 🙂 A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, majd a teljesen kihűlt süteményre kenjük. Hagyjuk megszilárdulni. A sütemény szélét levágjuk, majd hosszúkásra szeleteljük. Jó étvágyat!

 
 

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?