Olasz étel, melyet az év bármely szakában elkészíthetünk. Hétköznapi ételként, de az ünnepi ebédnél is megállja a helyét, sőt… 🙂 Az elkészítése is egyszerű, köretnek pedig sült burgonyát kínáljunk. Olaszországban édesköménnyel és pirított újburgonyával tálalják. A sertésszüzet egy darabban vegyük meg hozzá. Bár Én is két darabot kötöttem össze, mert súlyra csak így volt meg a kellő mennyiség. Ez még nem gond, de semmiképpen ne legyen összedarabolva érmékre.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 70 dkg sertésszűz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 2 ek. olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 6-8 szál friss rozmaring
- 1,5 dl + 1,5 dl almalé (vagy száraz fehérbor)
- 1/4 csirkealaplé kocka
- 1 ek. kukoricaliszt (kukoricakeményítő)
- friss rozmaring és citrom a díszítéshez
Elkészítés:
A szűzérmék végét egymás mellé tesszük, ha egy darabban vettük. Ha két darab sertésszüzet kaptunk, akkor egymás mellé tesszük. Több helyen összekötjük. A fokhagymát megpucoljuk, foghagymanyomón átnyomjuk, a 1/2 citrom levét kifacsarjuk, a citromhéjat lereszeljük.
A citromhéjat, fokhagymát, 1/2 citromlevét és az 1 evőkanál olajat elkeverjük, majd rákenjük a hús minden oldalára. A rozmaringágakat a madzag alá dugjuk.
A megmaradt olajat felhevítjük egy olyan serpenyőben, amibe belefér a a hús (nálam ez a grillserpenyő volt). A hús minden oldalát lepirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Melléöntjük a 1/2 citrom levét, az almalét és a hozzáadjuk a csirkealaplé kockát. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, felforraljuk. A lángot mérsékeljük, majd 45 percen keresztül pároljuk. Egy alufóliával takarjuk le a húst, hogy a gőzben párolódjon, ha van fedő a serpenyőnkhöz, akkor azzal takarjuk le. Ha letelt a 45 perc, egy alufóliába tekerjük a húst és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Közben a kukoricalisztet egy kevés vízzel összekeverjük, a forró léből is teszünk hozzá, majd beleöntjük a serpenyőben levő lére, besűrítjük. Ha túl sűrű lenne, akkor hozzáadunk még 1,5 dl almalét (nekem ennyi kellet), majd sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
A húst felszeleteljük, eltávolítjuk a madzagot.
Sült burgonyával, a szósszal, friss rozmaringággal és citromszeletekkel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Könnyű, nyári fogások
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai