Olasz étel, melyet az év bármely szakában elkészíthetünk. Hétköznapi ételként, de az ünnepi ebédnél is megállja a helyét, sőt… 🙂 Az elkészítése is egyszerű, köretnek pedig sült burgonyát kínáljunk. Olaszországban édesköménnyel és pirított újburgonyával tálalják. A sertésszüzet egy darabban vegyük meg hozzá. Bár Én is két darabot kötöttem össze, mert súlyra csak így volt meg a kellő mennyiség. Ez még nem gond, de semmiképpen ne legyen összedarabolva érmékre.

Íme a recept:

Rozmaringos sertéssült3

Rozmaringos sertéssült1

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertésszűz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 2 ek. olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 6-8 szál friss rozmaring
  • 1,5 dl + 1,5 dl almalé (vagy száraz fehérbor)
  • 1/4 csirkealaplé kocka
  • 1 ek. kukoricaliszt (kukoricakeményítő)
  • friss rozmaring és citrom a díszítéshez

Elkészítés:

A szűzérmék végét egymás mellé tesszük, ha egy darabban vettük. Ha két darab sertésszüzet kaptunk, akkor egymás mellé tesszük. Több helyen összekötjük. A fokhagymát megpucoljuk, foghagymanyomón átnyomjuk, a 1/2 citrom levét kifacsarjuk, a citromhéjat lereszeljük.

A citromhéjat, fokhagymát, 1/2 citromlevét és az 1 evőkanál olajat elkeverjük, majd rákenjük a hús minden oldalára. A rozmaringágakat a madzag alá dugjuk.

A megmaradt olajat felhevítjük egy olyan serpenyőben, amibe belefér a a hús (nálam ez a grillserpenyő volt). A hús minden oldalát lepirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Melléöntjük a 1/2 citrom levét, az almalét és a hozzáadjuk a csirkealaplé kockát. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, felforraljuk. A lángot mérsékeljük, majd 45 percen keresztül pároljuk. Egy alufóliával takarjuk le a húst, hogy a gőzben párolódjon, ha van fedő a serpenyőnkhöz, akkor azzal takarjuk le. Ha letelt a 45 perc, egy alufóliába tekerjük a húst és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Közben a kukoricalisztet egy kevés vízzel összekeverjük, a forró léből is teszünk hozzá, majd beleöntjük a serpenyőben levő lére, besűrítjük. Ha túl sűrű lenne, akkor hozzáadunk még 1,5 dl almalét (nekem ennyi kellet), majd sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.

A húst felszeleteljük, eltávolítjuk a madzagot.

Sült burgonyával, a szósszal, friss rozmaringággal és citromszeletekkel kínáljuk.

Jó étvágyat!

Rozmaringos sertéssült

Rozmaringos sertéssült 1

Rozmaringos sertéssült 2

Rozmaringos sertéssült 3

Rozmaringos sertéssült 4

Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Könnyű, nyári fogások

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?