Egy nagyon finom, bár a magyar ízléstől teljesen eltérő, finom, Portugál egytálétel. Elkészítése nem bonyolult, bár arra figyelni kell, hogy az elkészítés előtt már 24 órával előbb bepácoljuk a húst 🙂 A recept elvileg 4 személyre van megadva, de mi csak 3-an ettük, és elfogyott mind 🙂 Újburgonyával készítsük, mert azzal a legjobb. Persze télen is elkészíthetjük ezt a nyári, egészséges, kiadós egytálételt. Senki nem fog megharagudni érte 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéslaposka (sovány hús)
Pácléhez:
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál koriandermag
- 2 babérlevél
- 1 kiskanál piros chili paprikapehely vagy 1/2 piros chili paprika
- 3 dl almalé vagy száraz fehér bor
Ételhez:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 4 evőkanál olaj (olíva, ha van)
- 50 dkg újburgonya
- 1 citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, fekete bors
- citromkarikák és petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A húsról eltávolítjuk a zsírt, majd 2,5 cm-es kockákra vágjuk.
A fokhagymát megpucoljuk, de egyben hagyjuk. Az almalét beleöntjük egy tálba, majd beletesszük a fokhagymát, koriandermagot, babérlevelet és chilit. Hozzáadjuk a húst, megkeverjük, hogy mindenhol bevonja a húst a páclé, majd egy frissen-tartó fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük 24 órára.
1 nap múlva a burgonyát megpucoljuk, 2,5 cm-es kockákra vágjuk, megmossuk, majd megszárítjuk. A szalonna bőrét levágjuk, majd a szalonnát feldaraboljuk 2,5 cm-es kockákra. A bőrt is kisebb darabokra vágjuk. A húst kiszedjük a pácléből konyhai papírtörlőre és leszárítjuk.
2 evőkanál olajat hevítünk, majd a húst minden oldalát megpirítjuk. Egy tűzálló tálba szedjük. Ha sok lét engedett a hús, akkor a serpenyőt kitöröljük. A megmaradt 2 evőkanál olajat felhevítjük benne, és a burgonya minden oldalát szintén megpirítjuk, majd a tűzálló tálba szedjük. A szalonnát 1 perc alatt világosbarnára pirítjuk, majd beleöntjük a zsírral együtt a tűzálló tálba.
A citromot megpucoljuk, eltávolítjuk a fehér, keserű hártyát is, majd a húsát feldaraboljuk. Itt, ha ügyesek vagyunk, akkor a hártyák közül kivágjuk a citromhúst. 🙂 Majd a páclével együtt a tűzálló tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Itt megjegyezném, hogy ajánlatos leszűrni a páclét, hogy a koriandermag ne kerüljön bele. Az íze így is benne lesz, de nagyon erőteljes íze van, ha szétrágjuk. A fokhagymát és a babérlevet viszont tegyük a tűzálló tálba!
180 fokra előmelegített sütőben, fedő nélkül, 30 percenkét átkeverve 1 és 1/2 óráig sütjük, míg szépen megpirul és a levét majdnem teljesen elpárologtatja.
Ha megsült egy szép tálba szedjük, citromkarikákkal és aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Könnyű, nyári fogások
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai