Azt hiszem beleszerelmesedtem 🙂 a Világ kedvenc ételei kiadványba, amiből minden hónapban két könyv érkezik hozzám postán. Ti is megtudjátok rendelni a Mester Kiadó által. Azért írtam, hogy beleszerelmesedtem, mert már 3. hete, hogy hétvégén innen készítek egy-két-három finomságot.
A mostani választásom erre a finom, német húsgolyóra esett, melyet gombaszósszal kínáltam, szintén a recept szerint 🙂 A gombaszószról készítek egy önálló bejegyzést is, mivel szerintem nagyon sok féle hús mellé kínálhatjuk. Elkészítése egyszerű, nem bonyolult és nem is tart sokáig. Simán elkészíteném hétköznap is vacsorára, igaz, akkor a vacsora 7 óra után lenne, mert kell kb. 1.5 óra az elkészítéséhez, de ebből 30 perc a hűtés 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Húsgolyó:
- 25 dkg burgonya
- 50 dkg sertés, darált hús
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál morzsolt kakukkfű vagy 2 evőkanál friss, vágott kakukkfű
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint őrölt fekete és fehér bors
- 2 tojás
- 1 evőkanál olaj
Gombaszósz:
- 2,5 dkg vaj
- 1/2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál kakukkfű
- 25 dkg csiperkegomba
- 3-4 dl húsleves (fele lehet száraz fehérbor)
- 3 evőkanál tejföl
- ízlés szerint só (vigyázzunk, ha húslevest használunk, mert az már sós)
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és puhára főzzük sós vízben. Villával vagy krumplinyomóval összetörtjük. A hűst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, kakukkfüvet, sót, borsot, tojásokat, végül a tört burgonyát. Összekeverjük és 12 gombócot formálunk belőle. A gombócokat kicsit kilapítjuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd a húsgolyók mindkét oldalát 3-4 perc alatt megpirítjuk. Ha nem fér egyszerre bele mind a serpenyőbe, akkor két részlétben. A serpenyő alatt a lángot mérsékeljük és fedő alatt 15-20 percig pároljuk a húst. Érdemes közben átfordítani egyszer kb. a félidőnél.
A gombát megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A szárát is felhasználjuk. A vajat felforrósítjuk, a vöröshagymát, fokhagymát és kakukkfüvet hozzáadjuk és megpirítjuk. Majd a gombát is beletesszük, további 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Ráöntjük a húslevest vagy bort, felforraljuk és pár percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre és összeforraljuk.
A húsgolyókat a gombaszósszal tálaljuk. Köretként Én sült burgonyát tálaltam mellé, de lehet salátát is kínálni.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Serpenyős húsok
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai