Szülinapi sütemény lett ebből a Francia diós süteményből. Méghozzá a saját születésnapi sütim. 🙂 A tésztával kicsit meggyűlt a bajom, szakadt, mint a fene, de megoldottam. Kicsit keményebbre kellett volna gyúrnom, de így is nagyon finom, omlós. Kicsit keménynek tűnt, mikor szeleteltem, de a számban csak úgy elolvadt. A diós rész pedig hmm… 🙂 Semmi cicomát nem tettem rá, szülinap ide-vagy-oda, maradt egyszerűen nagyszerű.

Íme a recept:

Perigord-i diós sütemény

Perigord-i diós sütemény1

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg jól lehűtött vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj (jó a szárított is)
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. hideg víz (ha szükséges)

Töltelék:

  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál habtejszín
  • 35 dkg darált dió (lehet darabolt is)
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A barna cukrot, vajat, habtejszínt egy lábasba tesszük és addig melegítjük folyamatos keverés mellet, mérsékelt tűzön, míg a vaj elolvad benne. Ezután hagyjuk kihűlni. Néha nem árt megkeverni, hogy a teteje ne keményedjen meg.

A lisztet egy tálba tesszük, majd a vajjal elmorzsoljuk, finom morzsás állagúra. Belekeverjük a cukrot és a citromhéjat, majd a tojással összegyúrjuk, ha szükséges 1-2 kanál vizet adunk hozzá. Lágy tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.

Egy kapcsot tortaformát (nekem 28 cm-es) kivajazunk vagy sütőpapírral bélelünk ki. A tészta 3/4 részét lisztezett felületen kinyújtjuk. Majd a tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalát is befedje.

A töltelékhez a tojást, citromlét és fahéjat kikeverjük, majd a kihűlt cukros keverékhez keverjük. A diót is belekeverjük, majd a tortaformába simítjuk.

A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a diós töltelék tetejét. Itt a túl lógó részeket a tortaforma oldaláról levágjuk, vagy ráhatjuk a töltelékre és utána fedjük be. A széleit kicsit bevizezzük, hogy jól összetapadjanak. Finoman, nem túl erősen lenyomkodjuk, hogy biztosan mindenhol jól zárjon. Egy késsel több helyen lyukat vágunk a tésztára, hogy sülés gőzben a gőz távozni tudjon, ne púpozza fel a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy tortatálra csúsztatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Perigord-i diós sütemény2

Perigord-i diós sütemény 1

Perigord-i diós sütemény 2

Perigord-i diós sütemény 3

Perigord-i diós sütemény 4

Perigord-i diós sütemény 5

Perigord-i diós sütemény 6

Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Csodás torták és sütemények

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?