Szülinapi sütemény lett ebből a Francia diós süteményből. Méghozzá a saját születésnapi sütim. 🙂 A tésztával kicsit meggyűlt a bajom, szakadt, mint a fene, de megoldottam. Kicsit keményebbre kellett volna gyúrnom, de így is nagyon finom, omlós. Kicsit keménynek tűnt, mikor szeleteltem, de a számban csak úgy elolvadt. A diós rész pedig hmm… 🙂 Semmi cicomát nem tettem rá, szülinap ide-vagy-oda, maradt egyszerűen nagyszerű.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg jól lehűtött vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál reszelt citromhéj (jó a szárított is)
- 1 tojás
- 1-2 ek. hideg víz (ha szükséges)
Töltelék:
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál habtejszín
- 35 dkg darált dió (lehet darabolt is)
- 2 tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A barna cukrot, vajat, habtejszínt egy lábasba tesszük és addig melegítjük folyamatos keverés mellet, mérsékelt tűzön, míg a vaj elolvad benne. Ezután hagyjuk kihűlni. Néha nem árt megkeverni, hogy a teteje ne keményedjen meg.
A lisztet egy tálba tesszük, majd a vajjal elmorzsoljuk, finom morzsás állagúra. Belekeverjük a cukrot és a citromhéjat, majd a tojással összegyúrjuk, ha szükséges 1-2 kanál vizet adunk hozzá. Lágy tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
Egy kapcsot tortaformát (nekem 28 cm-es) kivajazunk vagy sütőpapírral bélelünk ki. A tészta 3/4 részét lisztezett felületen kinyújtjuk. Majd a tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalát is befedje.
A töltelékhez a tojást, citromlét és fahéjat kikeverjük, majd a kihűlt cukros keverékhez keverjük. A diót is belekeverjük, majd a tortaformába simítjuk.
A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a diós töltelék tetejét. Itt a túl lógó részeket a tortaforma oldaláról levágjuk, vagy ráhatjuk a töltelékre és utána fedjük be. A széleit kicsit bevizezzük, hogy jól összetapadjanak. Finoman, nem túl erősen lenyomkodjuk, hogy biztosan mindenhol jól zárjon. Egy késsel több helyen lyukat vágunk a tésztára, hogy sülés gőzben a gőz távozni tudjon, ne púpozza fel a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy tortatálra csúsztatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Csodás torták és sütemények
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai