Ez egy egyszerű étel, hétköznapokra. Az ötletet egy kedves ismerőstől kaptam, nevezzük nevén Ilditől, melyet ezúton is köszönök 🙂 Szóval ez egy olyan étel, melyet mindenki a saját ízlésére, és éléskamrájára formálhat. Nálam most volt otthon virsli így ez került bele, de bármilyen húsfélével működik. A hagymát lehet cserélni, fokhagymára, póréhagymára. A burgonya az azért maradjon burgonya 🙂 A tetejére csak azért nem került sajt és tejföl, mert épp nem volt otthon, de higgyétek el nem is hiányzott. Párom céklával ette és paradicsommal, ha már a fényképhez fel kellett szeletelnem egyet 🙂 Ja és ettünk mellé kenyeret is, most nem pirítva, hanem frissen, puhán. Nagyon finom volt. Engem személy szerint emlékeztetett a Rakott tojás ízére, de azért hiányzott belőle a póréhagyma és a sajtszósz íze 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 kiskanál só
- 5 dkg vaj
- 3 ek. olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ízlés szerint őrölt, fehér és fekete bors
- ízlés szerint só
- 3 pár virsli
- 5 tojás
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Közben a virslit karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk és az olajon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a virslit, és pár percig pirítjuk.
A megfőlt burgonyáról a vizet leszűrjük, hozzátesszük a vajat, összetörjük, majd hozzákeverjük a virslihez. Egy tűzálló edényt vajjal vékonyan kikenünk, belesimítjuk a burgonyát, majd 5 fészket alakítunk ki a tojásoknak. Itt figyeljünk arra, hogy a mélyedés elég mély legyen, a tojás ne folyjon ki belőle, de nem is menjünk le az edény aljáig. Egyesével a tojásokat a kis mélyedésekbe ütjük, kicsit sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai