Hétvégén grilleztünk, úgy hogy ez a hét a grillezett ételekről, sőt desszertről fog szólni. Remélem örültök neki, és hétvégén valamelyiket ki is próbáljátok majd. Én szombaton készítettem el az összeset, hiszen vendégségben voltak nálunk a barátainkkal 🙂 Nagyon jó volt a hangulat, sokáig beszélgettünk, és közben ettük a finomabbnál-finomabb ételeket, a végén pedig a grillezett desszertet. Isteni finom volt 🙂
De most nézzük, hogy milyen étel is ez a Tandoori csirke kebab. Pipiciciből készül, Indiai fűszerezéssel. Nekem nagyon bejött, bár nem a mi ízvilágunk. A garam masala nevű fűszerrel meggyűlt a bajom, mivel csak egy helyen tudtam volna venni, ott viszont drágának találtam. Így kikevertem magamnak, bár ez hiányos lett, mivel nem volt minden fűszerem itthon hozzá, és persze a boltban sem kaptam. De erről itt most ennyit, majd egy másik bejegyezés a garam masala elkészítéséről fog szólni 🙂 A sáfrányt helyettesíthetjük egy evőkanál őrölt kurkumával, mivel elég drága fűszer. Viszont gyönyörű színe van 🙂 Ha van időnk (nekem a hozzávalók hiánya miatt nem volt), akkor előző este pácoljuk be a húst, úgy intenzívebb lesz az íze és a színe is.
Tudtátok ezt: “A tandoor szó a vastag falú agyagedényre utal, amiben az étel szárazon sül. Ez a recept a grill sütés miatt eltér a hagyománytól, viszont a sáfrány és a többi fűszer használatával megtartja az észak-indiai konyha jellegzetes ízeit”
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell-filé (kb. 60-70 dkg-os)
Páchoz:
- 1 evőkanál garam masala
- 2,5 cm-es gyömbérgyökér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál sáfrány vagy őrölt kurkuma
- 1 evőkanál forró víz
- 1 teáskanál chili pehely
- 1 p. natúr joghurt
Elkészítés:
8 fanyársat hideg vízbe áztatunk, hogy a grillezés közben ne égjen el.
A csirkemellet megtisztítjuk, majd kb. 4 cm-es csíkokra vágjuk. Tálba tesszük és megforgatjuk a garam masalában. Lefedjük és 10 percig pihentjük a hűtőben.
Közben a gyömbért meghámozzuk (egy kiskanállal a legkönnyebb), majd finomra reszeljük. A fokhagymát szintén megpucoljuk és finomra reszeljük vagy fokhagymanyomón áttörjük. A sáfrányszálakat az 1 evőkanál forró vízen megáztatjuk.
A joghurthoz hozzákeverjük a gyömbért, fokhagymát, sárfányt a levével együtt és a chili pelyhet. A csirkedarabokat a nyársra húzzuk. Egy tálba tesszük és a joghurtos pácot rákanalazzuk. Lefedjük és legalább 20 percig pácoljuk a hűtőben. Én hamarabb készítettem el, mint, hogy a grillre került volna, így pácolódott kb. 1,5 órát. De előző este is bepácolhatjuk.
A grillre, amiben már nem láng van, hanem izzó parázs egy grilltálcát helyezünk vagy a grill rácsot megolajozzuk, esetleg alufóliát teszünk rá. A csirkenyársakat a grillre helyezzük és kb. 10 perc alatt készre sütjük őket, közben egyszer megfordítjuk.
Grillezett burgonyával, vegyes salátával, pirított bagettel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Grillezés mesterfokon
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai