Megint csak TV Paprika 🙂 Van egy új sorozat, melyen egy olasz férfi főz, süt. Ő nem más, mint Nick Stellino. Ő készítette ezt a finom (most már tudom, hogy finom) tortát. Igaz Maraschino cseresznyét is használt hozzá, de mivel nekem nem volt ilyenem, így egyszerűen kihagytam. Bár mikor kisült megbántam, hogy sima cseresznyét, az általam eltett befőttből nem tettem bele. Jó lett volna, a színe miatt, de mivel gyorsan elkészül, így majd legközelebb teszek bele. A tésztája nagyon finom, és nagyon puha. Nekem van otthon olyan mérőedényem, amivel Ő is kiméri a különböző hozzávalókat, így nem okozott gondot. De nektek sem fog, mert lemértem mindent 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 8 szelet ananászkarika
- 22 szem Marachino cseresznye (nálam elmaradt)
- 3/4 csésze barna cukor (12 dkg)
- 1/2 csésze vaj (kb. 12 dkg)
Tészta:
- 1 és 1/2 csésze liszt (20 dkg)
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csésze cukor (20 dkg)
- 3 tojás
- 1/2 csésze olvasztott vaj (kb. 12 dkg)
- 1/2 csésze tej
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, majd a hozzáadjuk a barna cukrot. 2-3 percig főzzük, folyamatosan keverve, míg szépen bebarnul. Egy 28 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. Én a tortaforma aljára egy sütőpapírt tettem. Félretesszük. Az ananászkarikákat lecsöpögtetjük.
Elkészítjük a tésztát. A száraz hozzávalókat liszt, sütőpor, só, cukor összekeverjük. A tojás kicsit felverjük, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat is, majd apránként belekeverjük a tejet. Kézi habverővel a legjobb keverni, nem lesz csomós.
A lecsöpögtetett ananászkarikákat a tortaformába tesszük, ha van cseresznyénk, akkor szépen elrendezzük azt is. Én ha most készíteném, akkor minden ananász közepébe tennék, a többit pedig szépen elrendezném körülötte. A tésztát ráöntjük, elegyengetjük.
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Egy tűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha tisztán jön ki, akkor kész.
Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni, legalább addig, míg a cukor nem forr, és visszadermed. A tortakarikát körbevágjuk egy éles késsel, hogy a hozzátapadt tésztát leválasszuk róla. Majd óvatosan leemeljük. Egy tortatálra fordítjuk a süteményt, úgy, hogy az ananászos rész kerüljük felülre. Hagyjuk kihűlni, majd szép nagy szeletekre vágva tálaljuk.
Mi magában ettük, de simán eltudok mellé képzelni egy gombóc vanília fagyit 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai