Hova is megyünk ma? Ja igen, Dél-Olaszországa, ahol gyönyörűséges citromok teremnek. Szicília a királynő a citromtermelők között. Gyönyörűséges torta ez. Finom, könnyű nem édes, citromos krém, rajta a szép színes gyümölcsök, citrom, narancs és lime, aminek egy részét cukorszirupban főztem meg, hogy szép színe maradjon, és persze ne legyen túl savanyú. De azért ide-oda csentem rá igazán savanyú citrom és lime szeleteket is. A tésztája sajnos kemény maradt, de harmadnapra az a két szelet ami megmaradt, megpuhult 🙂 A receptben az eredeti tészta receptet adom meg, de következőleg a linzer tésztámmal fogom megsütni 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 17 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 2 ek. kristálycukor
- 1 tojás
Krém:
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 4 ek. étkezési keményítő vagy kukoricaliszt
- 3 dl tej
- 1 citrom
- 3 dl habtejszín
Tetejére
- 2 citrom
- 3 lime
- 2 narancs
- 17 dkg cukor
- 3 dl víz
Elkészítés:
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, majd a vajat belekockázzuk és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, majd a tojást és tésztává gyúrjuk. Folcpakba csomagolva a hűtőbe tesszük 20 percre.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Előkészítünk egy 26 cm-es pitesütőformát. A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát. A lelógó részeket levágjuk és ahová nem jutott tészta, odanyomkodjuk. Persze ha ügyesek vagyunk, pont jó méretre és formára nyújtjuk a tésztát 🙂 Egy sütőpapírral betakarjuk, majd súlyt helyezünk rá. Ez lehet száraz bab, sütősúly az a kerámiagolyók és mint nálam, pár darab szufléforma 🙂 Az előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Eltávolítjuk a súlyokat és a papírt, majd visszatesszük még 10 percre a sütőbe. Teljesen kihűtjük a formában hagyva.
Egy hőálló tálban a krémhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg szépen kifehéredik és besűrűsödik. A tej egy részével elkeverjük az étkezési keményítőt vagy kukoricalisztet. A maradék tejet felforraljuk. A tojásos keverékhez öntjük a tejet, majd a keményítőt. Egy edénybe vizet forralunk és a tojásos keveréket vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Teljesen hagyjuk kihűlni, néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd a kihűlt krémhez keverjük. A habtejszínt habbá verjük és a krémbe óvatosan belekeverjük.
A tésztát kivesszük a piteformából és arra a tálra helyezzük, amiben kínálni fogjuk. A krémet belekanalazzuk és elsimítjuk.
A tetejére való gyümölcsöket megtisztítjuk a héjától és a fehér, keserű résztől is. Egy éles, filéző késsel könnyen levághatjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük a gyümölcsök egy részét vagy mindet, attól függően, hogy szeretnénk-e rajta igazán savanyú gyümölcsöt érezni 🙂 A gyümölcsöket 1-2 percig főzzük csak, hogy a színük szépen megmaradjon, de szét ne főzzük őket. Kivesszük a cukorszirupból majd a megmaradt szirupot 3 percig forraljuk.
A gyümölcsöket elrendezzük a krém tetejét, a cukorsziruppal megkenjük, ettől szép fényes lesz. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és kicsit megdermedjen.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Édes piték és torták
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai