Az Én receptem szerint Banoffi torta, a neten találtam hasonló receptet, ott Banoffee tortának nevezték. Akárhogy legyen is, az íze valami fenséges. Azt gondolná az ember, hogy a karamell miatt émelyítően édes lesz, de NEM! A banánnal annyira jó párosítást alkotnak, hogy vétek kihagyni ezt az édességet. Még elkészíteni sem bonyolult, bár a tésztával volt egy kis bajom, nyújtani nem nagyon tudtam, de kezelésbe vettem kézzel 🙂 Omlós, finom tészta, karamellkrém, banán, tejszínhab és pirított mandula, kell ennél több? Igen, most azonnal bevásárolni és elkészíteni, megéri! Na felkeltettem az érdeklődéseteket? Akkor hát jöjjön, aminek jönnie kell 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 17 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 4 dkg zsír
- 1 ek. kristálycukor
- 1 ek. víz
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 4 banán
- 3 tubus cukrozott, sűrített tej (150 g-os)
- 3 ek. juharszirup
- 5 dkg vaj
- citromlé (a banánokra)
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. pirított mandula (szeletelt)
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a zsiradékokat egy tálba tesszük, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd a tojássárgáját és a vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Ha szükséges még vizet adunk hozzá. Amint összeállt a tészta, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 20 percre. 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy 26 cm-es piteformát kibélelünk a tésztával. Itt megjegyezném, hogy nekem nem sikerült kinyújtanom szépen, mert esett szét a tészta, de kézzel simán belenyomkodtam a formába 🙂 Sütőpapírt helyezünk a tésztára és száraz babbal vagy esetemben szuflé formával lesúlyozzuk. 10 percre a sütőbe tesszük így. A sütőpapírt és a súlyokat eltávolítjuk, majd további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez elkészítjük a karamellkrémet. A sűrített tejet, vajat és juharszirupot egy lábasba tesszük és kis lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük, kb. 12-15 perc alatt. 2 banánt meghámozunk, felkarikázzuk, citromlével bekenjük, hogy ne barnuljon meg. A tésztára rendezzük, szépen sorban. A karamellkrémből 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit ráöntjük a banánra és elkenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Közben a mandulát, ha egész, akkor felszeleteljük, de persze vehetünk szeletelt mandulát is. Száraz serpenyőben megpirítjuk. A tejszínt habbá verjük. A maradék 2 banánt meghámozzuk, felkarikázzuk, citromlével bekenjük.
A hűtőből kivesszük a tortát, a banánkarikákat szépen sorban a karamell tetejére tesszük. A habot elegyengetjük a tetején, majd megszórjuk a mandulával.
A félretett karamellt 1 evőkanál vízzel felmelegítjük, de óvatosan, mert könnyen megég. Egy kanál segítségével a habra csorgatjuk. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Édes piték és torták
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai