Gomba, megint töltve 🙂 De most nem hússal, sőt ez teljesen húsmentes. Imádom a karfiolt, imádom a sajtszószt, na és imádom a gombát. E három összepárosítva igazán finom, laktató ebéd. Az ötletet a TV Paprika műsorában láttam Bede Róberttől. Sima egyszerű párolt rizs készítettem mellé, nagyon illett hozzá.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 10 csiperke gomba (közepes vagy nagy méretű)
- 3-4 szál újhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 fej karfiol
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés zsemlemorzsa
Sajtszószhoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 8 dl tej, igazság szerint 7,5 dl, de csaltam 🙂
- ízlés szerint só
- 1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
- 15 dkg trappista sajt reszelve
A karfiolt megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük és sós vízben majdnem puhára főzzük. Arra figyeljünk, hogy nehogy szétessen. Kiszedjük a vízből, hagyjuk lecsepegni.
Gombát szétszedjük, magyarul kivesszük a szárát, de el ne dobjátok! 🙂 Megtisztítjuk, majd a szárát apró kockára vágjuk. Az újhagymát szintén megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a gombaszárát és a hagymát. Addig sütjük, míg a gomba megpuhul, kicsit megpirul a hagyma.
A gombakalapokat egy olajjal vékonyan kikent tepsibe, jénaiba tesszük, majd a hagymás keveréket elosztjuk a kalapokban. A karfiolt is szétosztjuk és szépen elrendezzük a kalapokban.
Elkészítjük a sajtszószt. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, összefog állni, de nem kell megijedni. A tejet apránként hozzáadva szép simára keverjük. Ha nem lesz sima, a végén átszűrjük. Sűrűn kavargatni főzzük, míg besűrűsödik. Ízesítjük sóval és szerecsendióval. Megkóstoljuk! A reszelt sajtot belekeverjük és még addig főzzük kevergetve, míg a sajt elolvad. Ha csomós lenne, most szűrjük át, passzírozzuk át egy szűrőn. A sajtszószt kanalazzuk a karfiolok tetejére. Le fog folyni is, de az nem baj. Egy csipet zsemlemorzsát szórunk mindegyik tetejére és egy-egy vajdarabkát helyezünk rá.
180 fokra előmelegített sütőben 15-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szépen megpirul.
Párolt rizzsel kínáljuk.
Jó átvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai