Ez az a recept, amihez nem szabad hozzákezdeni, ha nincs otthon bonbon formánk. Történt ugyanis, hogy a recept szerint nem szükséges, de szerintem igen. Mivel a ganache nem szilárdul meg úgy, hogy kockára lehessen vágni, aztán pedig csokiba mártani 🙁 De semmi gond, feltaláltam magam, és háromféleképpen is kínáltam ezt az egyébként isteni finom krémet.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1,5 dl habtejszín
- 30 dkg tejcsokoládé
- 1 ek. rum/narancslikőr/brandy
- 2,5 dkg mandula
- 20 dkg étcsokoládé a bevonáshoz és a csokoládé talpakhoz
- mandula a díszítéshez
- kókuszreszelék a díszítéshez
- kerek babapiskóta a tálaláshoz
Elkészítés:
A mandulát apróra daraboljuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Egy 20 cm-es lapos tepsit kikenünk vékonyan vajjal, beleszórjuk egyenletesen a mandulát.
A 30 dkg csokoládét felaprítjuk. A tejszínt egy vastag aljú lábasba öntjük, beletesszük a csokoládét és elkezdjük melegíteni. Nem kell forralni, csak addig kell melegíteni, míg a csokoládé felolvad és teljesen egyneművé válik a tejszínnel. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot vagy narancslikőrt vagy a brandyt, ízlés kérdése. A tepsibe öntjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, letakarjuk egy fóliával és hűtőbe tesszük min. egy éjszakára, hogy megszilárduljon. (itt megjegyezném, hogy nekem nem szilárdult meg kellőképpen) A recept szerint másnap kockákra kell vágni, és az olvasztott csokoládéba bele kell mártani, majd hagyni, hogy megszilárduljon, és kész is a bon-bon.
Nekem nem szilárdult meg kellőképpen, ezért készítettem olvasztott csokoládéból kis talpakat, majd erre egy kanálnyi krémet tettem, melyet megszórtam szeletelt mandulával.
Egy másik változat: kerek, babapiskótára halmoztam egy kanál segítéségével a krémet, majd megszórtam kókuszreszelékkel.
Harmadik verzió: a csokoládét felolvasztottam, majd szintén a kanál segítségével beleszaggattam a csokoládéba a krémet, nagyon gyorsan megforgattam és kitettem sütőpapírra, hogy megszilárduljon. Itt tényleg sietni kell, mert a ganache olvad és a csokoládé egy idő után, már nem lesz bevonásra alkalmas, mert sok ganache lesz benne. Így akár lehet úgy is, hogy leöntjük a csokoládéval, ha megszilárdult, óvatosan átfordítjuk, és az alját is bevonjuk csokival. Hagyjuk megszilárdulni.
Persze a legjobb, ha van bon-bon formánk, amit azóta már Én is beszereztem 🙂 és abban készítjük el. Nemsokára újra el fogom készíteni, és hozom az elkészült bon-bon képeit és tapasztalatot az újra elkészítéssel kapcsolatban.
De ha nincs bon-bon formátok, akkor is készítsétek el a krémet, mert isteni finom. Látjátok, megoldottam Én is, hogy fogyasztható legyen, bár megjegyzem, a Párom simán kanalazta is, annyira finom 🙂
Sok sikert az elkészítéshez.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Csábító édességek és csokoládék
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai