Igaz, hogy nem Márton napkor, de attól még liba 🙂 Életemben először sütöttem és kóstoltam meg. Mit kóstoltam, egy combot teljes egészében befaltam 🙂 Úgy látszik “öregszem” és változik az ízlésem 🙂 Teljesen egyszerűen készítettem el, nem cifráztam, mindenkinél megtalálható fűszereket használtam. A lilakáposzta is megvolt, bár nem párolva, mert ropogtatni jobban szeretem. 🙂 Egyet viszont megbántam, hogy csak 2 combot vettem, gondolván, hogy nem ízlik 🙁 🙂 Íme a recept: Hozzávalók:
- 2 szép libacomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy csipet só
- 2 nagy csipet őrölt, fekete bors
- 2 nagy csipet majoránna
- 1 dl víz
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A fokhagymát megtisztítjuk, ha szükséges eltávolítjuk a közepét. A vöröshagymát szintén megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. A libacombot is megtisztítjuk, majd lecsepegtetjük. Egy vágódeszkára tesszük és a bőrét, csak a bőrét bevagdossuk 3 helyen. A 2-2 fokhagymát fokhagymanyomón áttörünk és a libacombokra tesszük. Beledörzsöljük a bőrébe és a bőrön vágott résbe, majd a húsra is kenünk. 1-1 nagy csipet sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd egy tepsibe/jénaiba tesszük a bőrös felével lefele. NEM KELL ALÁ ZSÍR! A vöröshagymát köré tesszük, 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, majd az előmelegített sütőben sütjük 1 órát. Ekkor megnézzük és ha szükséges még sütjük tovább letakarva, míg teljesen megpuhul. Nekem kellett még 1 óra, tehát 2 órát sütöttem letakarva. A hús olyan puha lett, hogy levált a csontról 🙂 Az alufóliát ekkor eltávolítjuk, megfordítjuk a combokat, hogy a bőrös fele felfelé legyen és visszatesszük (fólia nélkül) még 20-30 percre, hogy a bőre szépen megpiruljon és ropogós legyen. Tört burgonyával és lilakáposztával tálaljuk. Tipp: a tepsiben maradt fűszeres libazsírt egy kistányérba öntjük, hűtőbe tesszük és később friss kenyérre kenve elfogyasztjuk. Ki ne dobjuk, isteni íze van! 🙂 Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai