“Figyelem, figyelem!
Közhírré tétetik
a farsangi ünnep
most elkezdődik.”
Új év, újra farsangi időszak. Tavaly minden héten fánkot sütöttem, idén is szeretném ezt kivitelezni. Tehát akkor hajrá, lássuk az első új, eddig még ki nem próbált fánk receptet. A recept HahoPihe konyhájából származik. A neve nem véletlenül 10 perces fánk, bár én inkább 15 percesnek mondanám, de csak azért, hogy biztosan sikerüljön megsütni is 🙂 Ha valaki nagyon fánk mániás, akkor dupla adaggal induljon neki, persze akkor az elkészítési idő is nő, de nekem ebből az adagból 12 lyukas fánkom lett, 4 kis mini fánkkal. De akkor lássunk neki.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 3 ek. porcukor
- 2 dl tejföl
- olaj a sütéshez
- fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverjük, félretesszük. A tojás a cukorral kikeverjük, majd a tejfölt is belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és egy kanállal addig keverjük, míg a liszt felveszi a nedves keveréket. Ekkor kiborítjuk egy lisztezett felületre és egyneművé gyúrjuk. Ha szükséges, akkor még lisztet teszünk hozzá. Nekem szükségem volt még lisztre, de pontosan nem tudom megmondani, mennyire. A lényeg, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkhöz, de lágy maradjon. Ha elértük ezt az állagot, akkor lisztezett felületen 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk és egy pohárral (fánkszaggatóval) kiszaggatjuk. A közepét is kiszaggatjuk, hogy lyukas fánkot kapjunk. A leeső részt a kis minifánkokat összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A most kiszaggatott minifánkokat már megtartjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és egy fánkot készítünk belőle. A közepét ennek is kiszúrjuk.
Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. A minifánkokat sütjük meg először, ezek lesznek a próbafánkok. Itt is igaz, mint a szalagos fánknál, hogy ne legyen az olaj túl forró, de hideg se. Amikor az egyik oldala szép aranybarna, akkor átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Egy papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorba forgatjuk, míg még meleg.
Lekvárral fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai