Aki szereti a csirkét, az mindenképpen próbálja ki ezt az ételt. Elkészítése egyszerű, a tölteléke még hús nélkül is megállja a helyét 🙂 Lehet egész csirkébe, de lehet csirkecombba (ahogy most én is tettem) tölteni. A lényeg, hogy szép, nagy egész csirkecombokat vásároljunk. Ha pedig nem fér az összes töltelék a combokba, egy külön kis tepsiben simán megsüthetjük. Tuti, hogy el fog fogyni!
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 6 egész csirkecomb vagy 1 1,5 kg-os egész csirke
- ízlés szerint ételízesítő
- ízlés szerint őrölt bors (fehér és fekete)
- ízlés szerint majoránna
- 1/2 dl víz
- kevés zsír
Töltelék:
- 2 db zsömle vagy 2 szelet kenyér
- 4 db tojás
- 4 db csirkemáj
- 1 kis üveg gomba
- 1 csokor petrezselyem
- kb. 1-2 tk. só (ízlés szerint)
- 1 tk. bors (nálam 2 teáskanál, de így jó csípős lett)
Elkészítés:
A csirkecombokat/egész csirkét megtisztítjuk, megmossuk és hagyjuk, hogy a víz teljesen lecsepegjen róla.
A zsömlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk. A csirkemájat megtisztítjuk és szintén apró darabokra vágjuk, tálba tesszük. 3 db tojást keményre főzünk. Majd megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Beletesszük egy tálba. A gombát leszűrjük, mehet ez is a tálba. A zsömléket/kenyeret kinyomkodjuk, belemorzsoljuk a tálba. A petrezselymet felaprítjuk, szintén a tálba tesszük.Az egész nyers tojást és az ízlés szerinti fűszereket szintén a tálba tesszük, és kézzel jól összekeverjük. Megkóstoljuk (nem kell megijedni, csak az ujjatokat nyaljátok meg egy kicsit) és ha szükséges még fűszerezzük.
Egy tepsit vagy jénait kikenünk zsírral, fűszerezzük ételízesítővel és majoránnával. A csirkecombokat/egész csirkét megtöltjük a töltelékkel, nekem nem fért bele mind. 1/2 dl vizet öntünk a hús alá. Lefedjük alufóliával vagy a jénai tetejével és betesszük a NEM előmelegített sütőbe 200 fokra állítva.
A csirkecombokat 1 órán át sütjük, majd ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem még sütjük tovább, ha igen, akkor levesszük a tetejét és addig sütjük, míg a kívánt színt eléri, tehát pirítjuk.
Az egész csirkét is ilyenformán sütjük, de az tovább fog tartani, kb. 2 óra. Közben ellenőrizzük, hogy átsült-e. A vastagabb részeknél szúrjuk bele a hústűt (mell, comb) Ha megsült, akkor visszatoljuk a sütőbe fedő nélkül 5-10 percre, hogy szép színt kapjon a bőre.
Rizi-bizivel tálaljuk, de a tört burgonya is megfelelő.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai