Annyi oldalon láttam már ezt a mutatós kalácsformázást, hogy muszáj volt kipróbálnom. Már csak azért is, mert kellett egy kis vigasztalás a fogorvos után 🙂 Na jó nem volt vészes, de azért kellemes sem. Hétvégén pedig vettünk egy nagy üveg nutellát, amit képes vagyok magában megenni, de most inkább szerettem volna valahogyan felhasználni. Így lett belőle nutellás napraforgó kalács. A kalácstészta recept egy bevált régi receptem, az Ostoros kalács tésztája. Imádom, mert bár kelt tészta, mégsem kell órákat várni rá. Begyúrom, formázom, majd kelesztem 30 percet, megsütöm és talán megvárom, hogy kihűljön 🙂 De ennyit bevezetőnek, mutatom, mit hogyan is csináltam, hogy ilyen gyönyörű kalácsom szülessen.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
Töltelék:
- nutella
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, a 6 dkg cukorból egy kiskanálnyit rászórunk, majd 1 dl langyos tejet öntünk rá. Meleg helyen hagyjuk felfutni, de nem kifutni 🙂 A lisztet egy tálba szitáljuk, a cukorral és sóval elkeverjük, majd a sárgáját belekeverjük. A felfuttatott élesztőt beleöntjük és elkezdjük összegyúrni. Apránként hozzáadjuk a maradék langyos tejet. A liszttől függ, hogy mennyi tej kell bele. Most nekem megmaradt egy kortynyi, de van, hogy kicsit még pótolnom kell. A tésztát jól összegyúrjuk, majd 6 felé osztjuk. Rögtök dolgozunk vele, NEM kell keleszteni még.
Egyesével mind a 6 tésztát kinyújtjuk, majd egy tortaforma segítségével kerek lapokat vágunk belőle. A maradék tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, félretesszük. Most jön az összeállítás. Az első lapot megkenjük a nutellával, majd rátesszük a másodikat. Ezt a tészta-nutella párosítást addig folytatjuk, míg a 6. lap is rákerül. Ezt már nem kenjük meg, mivel ez lesz a teteje. Most veszünk egy vizes poharat, amit a tészta közepére helyezünk, kicsit lenyomunk, de csak hogy nyomot hagyjon, nem vágjuk át a tésztát. A poharat ott tartva a tésztát bevagdossuk, úgy hogy 12 szeletet kapjunk (lásd fázisfotó). Egy fontos MEGJEGYZÉS: a tésztát már a tepsibe téve formázzuk, mert utána kicsit nehézkes áttenni, tapasztalat 🙂 Megfogunk két szeletet és ellenkező irányba megcsavarjuk. Mindegyikekkel így járunk el. Ha ezzel kész vagyunk, letakarjuk és hagyjuk 30 percet kelni.
A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra, majd a megkelt kalácsot tojásfehérjével lekenjük. Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20-30 percig sütjük, amíg szépen megbarnul a teteje. Ekkor kivesszük és hagyjuk kihűlni, bár melegen a legfinomabb 🙂
Megjegyzés: a megmaradt 2 tojásfehérjét egy zacskóba tesszük és lefagyasztjuk. Ne felejtsétek rá írni, hogy hány darab van benne.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai