Egyszerű, de nagyszerű vacsora. Persze csak akkor, ha nem bánjátok, hogy éjszaka 2 óránként felébredtek, mert majd szomjan haltok 🙂 Nálam ez történt. Bár be kell vallanom, hogy nem szoktam este 8-kor vacsorázni, úgy hogy az is lehetett a gond. De térjünk rá a receptre. Kitaláltam, hogy mit szeretnék, azt is tudtam, hogy honnan nézek hozzá receptet. Természetesen kenyér tésztákban Limara verhetetlen. Így hozzá fordultam most is. Tőle van a recept, igaz én kenyérliszt helyett sima lisztet használtam, és a feltétnél is hozzáadtam egy kis pluszt. De ugye a feltétet mindenki ízlése szerint változtathatja. Nézzük, is gyorsan, hogyan is készül ez a finomság.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 közepes burgonya
- 2 dl víz (a burgonya főzővizéből)
- 50 dkg liszt (kenyérliszt )
- 2 tk. só
- 1 tk. olaj
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. olaj
Feltét:
- 2 lilahagyma
- 1 cs. bacon
- 20 dkg császárszalonna
- 1 nagy dobozos tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Először megfőzzük a burgonyát. Megpucoljuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Ha megpuhult kiszedjük a vízből, összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A főzővizéből 2 dl-nyit kimérünk, de a többit se öntsük ki, mert szükség lehet rá. A tésztához a lisztet, élesztőt, burgonyát, sót, cukrot és olajat egy tálba tesszük és összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, akkor a 2 dl vízen felül még tehetünk bele, de vigyázzunk, nehogy ragadjon. Ha összeállt a tészta, kicsit dagasztjuk, majd kelesztő tálba téve (vagy letakarjuk és meleg helyre tesszük) duplájára kelesztjük. Ha megkelt egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd a tésztát a tepsi méretére nyomkodjuk. Beletesszük a tepsibe és szépen a kezünkkel kilapítjuk (jó kis móka) 🙂 .
A feltéthez a fokhagymát megpucoljuk, foghagymanyomón áttörjük, a tejfölhöz tesszük. A reszelt sajtot is beletesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd összekeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük. Félretesszük. A lilahagymát megpucoljuk és félkarikákra vágjuk. A császárszalonna bőrét eltávolítjuk, a szalonnát kockákra vágjuk. A bacon egyben hagyjuk.
A tepsiben levő tésztára kenjük a tejfölös keveréket, erre tesszük a bacont, majd a hagymát elrendezzük rajta. Megszórjuk a császárszalonnával, és hagyjuk kelni, míg a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha felmelegedett betesszük és 30-40 perc alatt megsütjük. Ha ennyi idő alatt nem pirult meg annyira, amennyire szeretnénk, akkor még hagyjuk egy kicsit sülni, de sokáig, nehogy megégjen.
Egy pohár tejjel kitűnő vacsora. De persze egy pohár sört is ihatunk mellé 🙂
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai