Még karácsonyra sütöttem, csak valahogy lemaradt a feltöltése. De most pótolom. Egy nagyon finom, bármikor elkészíthető sütemény receptje ez. Anyósomtól kaptam, eddig mindig Ő készítette, de gondoltam megy ez nekem is 🙂 Ment is, bár a csokoládéból következőleg kevesebbet használok, soknak bizonyult a 2 tábla 🙂 A tésztájánál pedig gyorsan kell tényleg dolgozni, mert könnyen kiszárad, és akkor már nem lehet kezelni. A sütési időre is figyelni kell, mert gyorsan megsül, sőt túl is sül. De persze ez a kis bevezető ne vegye el senki kedvét se, mutatom fázisfotókkal hogyan készítettem és persze le is írom pontosan, hogy mindenkinek sikerüljön.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 23 dkg cukor
- 3 evőkanál méz
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 evőkanál tej
Krém:
- 6 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 2 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- ízlés szerint rum
Teteje:
- 1 tábla csokoládé
Elkészítés:
Első és legfontosabb dolog, hogy a tészta sütéséhez előkészítjük a tepsit, és 4 tepsi méretű sütőpapírt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, közepébe mélyedést készítünk. A cukrot, mézet, vajat, tojást és tejet összemelegítjük, habosra keverjük. Beleöntjük a liszt mélyedésébe, majd egy fakanállal elkezdjük elkeverni. Mikor már a fakanállal nem megy, akkor kézzel gyúrjuk tovább, míg összeáll a tészta. Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, mert ha a tészta kiszárad, akkor nem lehet vele dolgozni. 4 felé osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk egyforma nagyságúra, és rátesszük a sütőpapírra. Az egyik lapot már rögtön a tepsiben levőre tesszük és betesszük az előmelegített sütőbe. Sajnos pontos sütési időt nem tudok írni, mivel a tészta gyorsan sül, akkor kell kivenni, mikor látszik rajta, hogy elkezd barnulni. Olyan lesz, mintha nem lenne megsülve, de vegyétek ki, különben megég! Óvatosan, mert törékeny egy sütőpapírra csúsztatjuk, kihűtjük és megsütjük a maradék 3 lapot is, melyeket szintén kihűtünk.
A krémhez a lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral, majd a tejet apránként hozzáöntve csomómentesre keverjük. Megfőzzük, majd ha besűrűsödött, akkor egy frissentartó fóliával letakarjuk úgy, hogy közvetlenül a krémre simítjuk. Így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön a teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, rummal ízesítjük, majd a kihűlt krémet hozzákeverjük. Teljesen simára keverjük el, ne legyenek benne csomók.
A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg, de a 4. lapot már nem kenjük meg. Tehát 3 felé osztjuk a krémet és az 1., 2. és 3. lapra rákentjük. A negyedik lapot csokoládéval vonjuk be.
A csokoládét fölött megolvasztjuk, aki szokott olajat tenni bele, az tegyen. Én mikróban szoktam mostanában melegíteni a csokit, simán tányérba tördelem, beteszem a mikróba 30 másodpercre, megkeverem, ha szükséges még visszateszem. Az olvasztott csokoládét a 4. lapra simítjuk és hagyjuk megdermedni. Ha csoki megdermedt, akkor a sütemény széleit levágjuk, hogy szép szeleteket kapjunk majd. A szélét persze nem dobjuk ki, az a legfinomabb rész 🙂 Nálunk a Párom, rögtön megeszi. Hűtőbe tesszük és legalább 1 éjszakán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Szeletekre vágva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai