Megint a nutella. Tegye fel a kezét, aki nem szereti? …. Na ugye, hogy nincs ilyen gyerek, felnőtt a világon /ha még is, azok most ne nézzenek ide:)/. Imádom a nutellát, nem tudok betelni vele, és még mindig van az üvegben. Okosan osztom be, nem falom be kiskanállal 🙂 Gondoltam készítek gombócot, de most nem szilvásat, szilva lekvárosat. Így lett belőle a nutellával töltött változat. Azért vigyázzatok vele, mert függőséget okoz. Na és ha megmelegítitek, akkor óvatosan kéretik a villát beleszúrni, mert a nutella repülésre hajlamos, ami persze a pólón landol 🙂 A gombóc maga a finom, krumplival készült jól bevált gombóc, amit a szilvásnál is készítek. De akkor lássuk, hogy ez hogy is készült.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg főtt burgonya
- kb. 30 dkg liszt (vagy annyi, amennyit felvesz a burgonya)
- ízlés szerint só
Töltelék:
- nutella
Gombóc főzése:
- 2-3 l víz
- 1 ek. só
Bevonat:
- 15 dkg zsemlemorzsa
Tálalás:
- ízlés szerint cukor (kristály vagy por)
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, daraboljuk és puhára főzzük. Áttörjük, majd egy kevés sóval ízesítjük és teljesen kihűtjük. Annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd feldaraboljuk kb. 8-10 cm-es négyzetekre.
A közepére teszünk egy kiskanálnyi nutellát, majd gombócokat formálunk a tésztából úgy, hogy a nutella középre essen. A zsemlemorzsát száraz serpenyőben megpirítjuk ízlés szerint.
Egy nagy fazékba vizet teszünk, sózzuk és felforraljuk. Ebben főzzük meg a gombócokat, egyszerre mindig keveset, hogy a víz forrásban maradjon. Ha gombócok feljöttek a víz tetejére, akkor még 1-2 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal a zsemlemorzsába szedjük. A morzsában meghempergetjük és egy tálba tesszük fogyasztásig.
Cukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Régi idők kedvence a bukta, lekvárral és most nutellával is töltve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai