Annyira, de annyira régóta szerettem volna már elkészíteni saját magam a rétestésztát. De valahogy mindig “kibúvót” kerestem, és valami mást készítettem. Hol nehezebbet, hol könnyebbet. Aztán múlt héten hétfőn buktát készítettem, így akadtam rá a rétestészta készítés receptjére a Horváth Ilona receptkönyvben. Persze aztán hétvégéig húztam az időt, gondolkodtam, hogy neki kezdjek vagy ne kezdjek?! De győzött a kíváncsiság és az akarat. Nekiálltam, de azért az interneten található recepteket is átnéztem. Így lett egy több helyről összegyúrt rétestészta recept, ami szuper lett! Nyugodt szívvel ajánlom, nem nehéz, gyorsan kész és tuti, hogy lenyűgöztök vele mindenkit. Ha következőleg készítek, akkor jobb fotókat fogok készíteni, most nézzétek el nekem, hogy nem szuperek, de egyedül készíteni és fotózni is nem ment tökéletesen. Következőleg befogom fotósnak a Párom 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 25 dkg rétestészta (Nagy Titka lisztet használtam)
- 25 dkg finomliszt (Castello lisztet használtam, Lidl-ből)
- 2 evőkanál olvasztott zsír (lehet vaj is)
- 1 tojás
- 1 teáskanál ecet(10 %-os)
- 250 ml langyos víz
- csipet só
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük, közepébe mélyedést teszünk. Ide tesszük az olvasztott zsírt és tojás, ezzel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót és az ecetet, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor kényelmesebben dagaszthatjuk ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. 15 percig dagasztjuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz és a kezünkhöz sem ragad. A tésztát két felé vesszük és kigömbölyítjük. Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
Megjegyzés: Horváth Anna receptje szerint melegített lábassal kell lefedni a tésztát, következőleg kipróbálom.
A tészta kinyújtása/húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal/lepedővel (nálam lepedő volt) leterítjük és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát kivesszük az asztal közepére tesszük és elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük 🙂 Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk. Ezzel el is készült a házi rétestésztánk. Most már készen a töltésre.
A töltelék tetszés szerinti (később hozok receptet, holnap a meggyes tölteléket). A rétestésztát be kenjük olajjal/zsírral majd a tölteléket rátesszük. Feltekerjük, ha túl hosszú lenne, tehát nem fér a tepsibe, akkor méretre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük olajjal/zsírral/vajjal majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg szépen megpirul a tészta.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai