Aki szereti a póréhagymát és a karfiolt, az imádni fogja ezt a levest. Főként, hogy nagyon hamar elkészül. A recept Ausztráliából származik, és nagyon bevált nálunk. A Valentin-napi menü része volt, de sima hétköznapi vacsorának is beillik. Biztos, hogy fogom máskor is készíteni, mert ez a két zöldség a szívem csücske 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Leveshez:
- 2 póréhagyma
- 1/2 dl olaj
- 1 nagy karfiol (kb. 50-60 dkg)
- 1,6 liter zöldség alaplé/húsleves
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1,5 dl főző tejszín
Petrezselyem pestóhoz:
- 2 csokor petrezselyemzöldje
- 3 evőkanál zöldség alaplé/húsleves/víz
- 3 evőkanál fehér bor
- 1 evőkanál főző tejszín
Elkészítés:
A karfiolt a leveleitől megtisztítjuk, a kemény torzsáját levágjuk. Rózsáira szedjük, a nagyobbak kisebbekre daraboljuk. A póréhagyma külső levelét eltávolítjuk, majd félbevágjuk és folyó víz alatt alaposan kimossuk, hogy egy szem piszok se maradjon benne, majd alaposan kirázzuk. Felszeleteljük vékonyan. Egy fazékban az olajat felhevítjük és a póréhagymát megpároljuk benne. Hozzáöntjük az alaplevet, felforraljuk, majd beletesszük a karfiolt is. Ezzel is felforral, majd egy fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Amikor a karfiol megpuhult (kb. 15 perc), akkor egy botmixerrel pürésítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd beleöntjük a tejszínt. A tejszínnel forráspontig hevítjük, de nem forraljuk, csak felforrósítjuk. Félretesszük.
A pestóhoz a petrezselyem leveleit leszedjük és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd összeturmixoljuk. Gyönyörű zöld színű és kellemes petrezselyem illatú pestót kapunk.
Egy tányérba szedünk a levesből, majd a pestóval díszítjük. Körben pöttyöket ejtünk a levesbe, majd egy fogpiszkálóval elhúzzuk, és szép kis szívecskék alakulnak ki a leves tetejét.
Bagettel kínáljuk, amit akár meg is piríthatunk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Levesek minden alkalomra
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai