2015-ben is eljött a Valentin-nap, így megint kitaláltam egy finom menüsort, mely bármilyen alkalomra elkészíthető, simán hétköznapi ebédnek is 🙂 Ma az előételt hozom, aztán a héten szépen sorban a többi is. Kicsit tartottam ettől az ételtől, de ez csak azért volt, mert nem igazán eszek a trappista sajton kívül semmilyen más sajtot. Így a feta-sajtos előétel kiválasztása inkább annak volt betudható, hogy nagyon tetszett és tudtam, hogy a Párom úgy is megeszi. 😀 Aztán kiderült, hogy nagyon is bejön nekem is. Így biztosan máskor is elkészítem ezt a finom ételt, mert egyszerű, gyors és finom. Frissen a legjobb, mert sajnos ami megmaradt másnapra, az megpuhult, mármint a tészta. De az íze ettől még finom volt 🙂 Következzen hát a Törökországból származó étel elkészítésének menete!
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 8 réteslap
- víz a kenéshez
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 20 dkg feta-sajt
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- ízlés szerint bors
Mártogatós:
- 3 dl natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, fehér bors
- 4 mentalevél (nálam kimaradt, mert nem kaptam)
Elkészítés:
A töltelékhez a feta-sajtot egy villával összetörtjük, kicsit nehézkes 🙂 Egy tányérba tesszük. A fenyőmagot egy mozsártörőben felaprítjuk/szétmorzsoljuk, a sajtra szórjuk. A kaprot és petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, majd mindkettőt felaprítjuk és a sajthoz tesszük. Összekeverjük, majd borssal ízesítjük ízlésünknek megfelelően. SÓZNI NEM KELL! A feta-sajt sós!
A réteslapokat szétszedjük, majd egyet egy konyharuhára terítünk. A tölteléket 8 részre osztjuk, és egy részt a tésztára teszünk egy vonalban a képen látható módon. A tészta széleit vízzel megkenjük (egy ecset segítségével) majd a két szélét ráhajtjuk. Ezután szorosan feltekerjük. Ha jól bevizeztük, akkor a tészta összeragad, így egyben marad. Egy mély serpenyőben bő olajat forrósítunk és a tekercseket kisütjük benne. Addig sütjük, míg szépen megpirul, ez pár perc alatt megvan, de közben forgassuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
A mártogatóshoz a fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón áttörtjük. Hozzáadjuk a joghurtos, sózzuk (ez el is maradhat, mert elég sós a tekercs), borsozzuk ízlés szerint, összekeverjük és fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ha tudtok mentát venni, akkor a mártogatósba összeaprítva kell belekeverni.
Tipp: Érdemes a mártogatóst összeállítani először, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek. Bár én miközben sült a tekercs, akkor dobtam össze 🙂
Melegen tálaljuk a mártogatóssal!
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Étvágygerjesztők, meleg előételek
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai