Finom desszert, az egyik kedvenc gyümölcsömmel. Persze sokkal jobb friss málnával, de azért elfogyott így a fagyasztottból is. A krémben van egy kis alkohol, amitől az egyszerű tejszínhab különleges ízű lesz. Persze, ha szeretne a gyerkőc is enni belőle, akkor hagyjuk ki az alkoholt. Elkészítése nagyon egyszerű és gyors, csak hűteni kell a fogyasztás előtt. A recept Nagy-Britanniából származik, de skót a whiskytől lesz 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 evőkanál zabpehely
- 2,5 dl habtejszín
- 5 evőkanál méz
- 2 evőkanál whisky (elhagyható)
- 50 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
Tetejére:
- 2-2 szem málna
- zabpehely
Elkészítés:
A málnát, ha fagyasztott, akkor kiolvasztjuk és lecsepegtetjük, de óvatosan, hogy ne törtjük össze, így is kicsit összeesett lesz. Ha friss málnát használunk, akkor óvatosan átöblítjük, majd egy papírtörlőre téve hagyjuk teljesen megszáradni.
A zabpelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy tányérra öntjük, hogy ne piruljon tovább. Ha a serpenyőben hagynánk, megégne.
A tejszínt habbá verjük. A mézet felmelegítjük, de csak annyira, hogy folyékonnyá váljon. A habhoz keverjük a whiskyvel együtt. A pirított zabpelyhet is belekeverjük.
Most következik az összeállítás. Legjobb ehhez a desszerthez a hosszú desszertes pohár, de nyugodtan rétegezhetjük kehelybe, és sima pohárba is. Én egyet a fénykép kedvéért készítettem pezsgőspohárba is, hogy jól látszódjanak a rétegek. 4 pohárra lesz szükségünk, de persze ez függ a pohár méretétől.
Tehát a pohár aljára teszünk a málnából, majd erre hab kerül. Újabb málna, aztán hab, míg a pohár meg nem telik. A legfelső réteg hab legyen. A tetejére 2 szem málnát teszünk és a hűtőbe tesszük, minimum 2 órára.
Fogyasztáskor zabpehellyel szórjuk meg.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai