Egyszer már mutattam a Löncshúsos pörköltet, de akkor csak, mint pörkölt. Most egy sokkal-de-sokkal finomabb változatát hoztam, ami rakott tészta. Személy szerint imádom, a Párom annyira nem, mivel a katonaságnál sokszor ették ezt. Ott “gyíkhúsnak” nevezték 🙂 De azt hiszem, ezt már egyszer leírtam, de nem baj. Persze ezt az ételt is lehet fokozni, lehet beletenni gombát, akár zöldségeket is a rétegeléskor.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 cs. spagetti vagy makaróni tészta
- 1 nagy doboz tejföl
- sok-sok reszelt sajt (kb. 20 dkg)
Pörkölthöz:
- 1 db löncshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 dl olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés pirospaprika
- 1 db pörköltízesítő kocka
Elkészítés:
Először a pörköltet készítjük el. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd a hagymát üvegesre pároljuk benne. Közben a löncshúst tányérba öntjük és villával összetörtjük, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Amikor a hagyma megpárolódott, ízesítjük borssal és kevés sóval, majd hozzákeverjük a löncshúst. Összekeverjük, pirospaprikával színezzük, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Felforraljuk, beledobjuk a pörköltkockát, összefőzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk. Félretesszük.
A tésztát forrásban levő sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Egy tepsit vagy jénait veszünk elő, és egy réteg tésztát teszünk az aljára. Erre kerül a fele pörkölt, melyet elkenünk rajta, hogy mindenhova jusson. Tejföllel megkenjük, aztán jön még egy réteg tészta, a maradék pörkölt és megint tejföl. A tetejére tészta kerül, amit tejföllel megkenünk, majd bőven megszórjuk a reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul (kb. 20-30 perc)
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai