Munka után hazaérve elgondolkoztam, mi is legyen a vacsora. A fagyasztóban 3 szelet (ami elég kettő személynek) rántani való husi volt. Gondoltam egy merészet, és eszembe jutott a TV Paprika egyik műsora is, ahol láttam ezt a finom buggyantott tojás rántott verzióját. Több se kellett, a husi mellé gyorsan készítettem 6 tojást is. Mivel szeretem, ha a sárgája folyik, így hirtelen sütöttem, nagyon forró olajban, hiszen csak a panírnak kellett megsülnie. Mondanom sem kell, hogy a kevés husiból még 1 szelet meg is maradt, viszont az összes tojás elfogyott. Máskor csak ezt fogok készíteni, de dupla mennyiséggel 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók 2 főre:
Buggyantott tojáshoz:
- 6 tojás
- 1,5 l víz
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük. A vizet egy lábasba öntjük, felforraljuk, beletesszük a sót és az ecetet. A tojásokat egyenként fogjuk megfőzni, és mindig felütjük egy kis tányérba, abból tesszük bele a vízbe. Tehát mielőtt nekiállnánk a főzésnek, előkészítünk egy tálat jéghideg vízzel, és egy szűrőkanalat is. Amikor a víz forr és benne van a só és az ecet, mérsékeljük a lángot, de csak annyira, hogy a víz gyöngyözve forrjon. Egy kanállal a vizet megkeverjük, hogy forogjon és a tojást a kis tányérból a víz közepre öntjük, hogy az örvény a fehérjét köré csavarja. Addig főzzük, közben néha a vizet megkeverjük, ha szükséges, amíg a fehérje megfő. Ekkor egy szűrőlapáttal a hideg vízbe áttesszük. Az többi tojást is így megfőzzük. A hideg vízből a tojásokat kiemeljük és alaposan lecsepegtetjük, akár egy konyharuhára is kitehetjük. Megsózzuk.
A panírozáshoz előkészítjük a lisztet, tojást és zsemlemorzsát külön-külön edénybe. A tojást a szokásos módon, bár biztosabb, ha duplán panírozzuk (én így tettem). A tojásokat nagyon óvatosan panírozzuk, nehogy kiszakadjon! Tehát lisztbe forgatjuk, utána a tojásba, majd zsemlemorzsába. Ezután újra tojásba forgatjuk, végül zsemlemorzsába. Így duplán panírozva biztosan bevontuk mindenhol.
Bő olajat melegítünk, majd a forró olajban hirtelen megsütjük a tojásokat. Egy konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Sült burgonyával és tartármártással kínáljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai