Igen! Mostantól minden házilag készül a hamburgeremhez. Hoztam már a hamburger receptemet, de akkor a pékségből vettem hozzá bucit. Most viszont elkészítettem otthon. A recept Limarától származik, és nagyon megérte elkészítenem. Egyszerű és kelesztési időt nem nézve, még gyors is 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 100 g natúr joghurt
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás a kenéshez
- dekorsó, szezámmag a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítés:
Mindent a gépbe teszünk. Először a lisztet, cukrot, sót és élesztőt kézzel kicsit összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, joghurtot és tejet, majd a géppel addig dagasztjuk, míg a tészta összeáll. Ekkor hozzáadjuk az olajat, és beledolgozzuk. Ha kész, kézzel egy kicsit még meggyúrjuk, hogy szép gombóccá álljon össze. Kelesztő tálba tesszük és 1 órát kelesztjük. Ennyi idő alatt, kb. a duplájára növekszik.
Enyhén lisztezett felületre kiborítjuk, hengerré formázzuk, majd 8 részre osztjuk. Mindegyik megformázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A formázáshoz találtok képeket, de lentebb találtok egy videót is, úgy könnyebb és érthetőbb, mintha leírnám. A tepsiben letakarjuk a bucikat és hagyjuk duplájára kelni.
A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. A tojást felverjük a bucikat megkenjük. Ha szeretnénk most szórjuk meg a pl. szezámmaggal. Én kihagytam, mivel nem volt itthon, de anélkül is tökéletes lett! Az előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. Mikor szépen megbarnul, akkor jó. Kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni és megtöltjük minden földi jóval 🙂
Jó étvágyat!
Íme a videó, a formázást 2:55 perctől nézzétek.
[youtube bj_sMNPc03M nolink]
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai