Maradt öregtésztám a kenyérsütésből, így “muszáj” volt felhasználnom. Mondanom sem kell, hogy Limarához mentem nézelődni, ott jött szembe velem ez a nagyon finom, mégis egyszerű sós kifli recept. Sokkal finomabb és tartalmasabb, mint a bolti. A formázással kicsit meggyűlt a bajom, de a végére belejöttem. A baj ott volt, hogy nem tudtam mi az a négyzet alakúra nyújtás 😛 🙂 De jelentem rájöttem! 😀
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 20 dkg öregtészta
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1/2 dl langyos víz
- 1/2 dl olaj
- pici aszkorbin (ezt én kihagytam)
Elkészítés:
A lisztet, öregtésztát, sót, cukrot élesztőt a keverőtálba tesszük, kicsit összekeverjük. Hozzáöntjük a tejet és vizet, majd a géppel addig dagasztjuk míg összeáll, ez kb. 2-3 perc. Ekkor hozzáöntjük az olajat és kicsit beledolgoztatjuk a géppel. Itt lehet dönteni, hogy géppel vagy kézzel dagasztjuk készre. Én kézzel szoktam. Tehát áttesszük a tésztát egy szélesebb tálba a könnyebb dagasztás érdekében és kézzel dagasztjuk 15-20 percet, míg a tészta szép sima lesz. Ha géppel dagasztjuk, akkor Limara írása szerint 20-30 percig dagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk vagy kelesztőtálba tesszük és duplájára hagyjuk kelni kb. 1 óra hossza. Ha megkelt kiborítjuk enyhén lisztezett felületre, majd 10 felé vágjuk.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, amire a kifliket fogjuk tenni. Egyesével kinyújtjuk négyzet alakúra a tésztát. Az egyik sarkánál kezdve elkezdjük feltekerni, majd mikor félig feltekerjük, nyújtunk még a tésztát (a még feltekerés előtt álló részen, természetesen). És így tekerjük fel végig. Kicsit meghajlítjuk kifli alakúra és a tepsibe tesszük. Mindegyikkel így járunk el. Ne tegyük őket nagyon közel egymáshoz, mert nőni fognak még. Én két adagban sütöttem meg, tehát 5-5 darabot tettem egy gáztepsibe.
A megformázott kifliket letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni, kb. 30-40 perc. A sütő előmelegítjük 200 fokra. A megkelt kifliket vízzel bespricceljük és a forró sütőbe tesszük 15 percre. Én megbabonázva néztem, ahogy a hő hatására nőni kezdtek, majd szép színt kaptak 🙂 Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, de már langyosan ehetjük. Nagyon finom.
Szendvicsnek is kitűnő alap.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai