Sonkás-borsós pite3

Maradék sonka felhasználáshoz találtam egy tökéletes receptet a Nők lapja konyha márciusi számában. Igaz húsvéti sonkás-borsós pitének írták, de húsvétkor inkább magában, na jó egy kis kaláccsal fogyasztom a sonkát 🙂 Azért gondoltam, hogy jó lesz valamelyik este vacsorára, így még húsvétkor elrejtettem hozzá a sonkát. Muszáj volt rejteni, különben elfogy.  Vacsorára tökéletes választás, mert 1 óra alatt kész van. Ebből 30 perc a sütés, a másik 30 perc pedig az összeállítás, ami szintén nem nagy feladat.

Íme a recept:

Sonkás-borsós pite2

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1-2 kanál víz, ha szükséges

Töltelék:

  • 20 dkg főtt sonka
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma
  • kevés vaj vagy olaj
  • 20 natúr sajtkrém
  • 2 tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kiskanál só (nekem ennyi kellett)
  • ízlés szerint őrölt, fehér bors

Elkészítés:

A tésztával kezdjük. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni a tészta, akkor 1-2 kanál vizet adjunk hozzá, de csak óvatosan. Ha összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

A sonkát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat vagy olajat egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk, majd a sonkát és a borsót is beletesszük, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk az újhagymát is, de ekkor már nem sütjük tovább. A sajtkrémet a tojással kikeverjük, belekeverjük a tejszínt is. A sonkás keveréket belekeverjük.

Előkészítünk egy kb. 25 cm-es piteformát. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a formát kibélelve vele, az oldalára is jusson. Villával megszurkáljuk. Majd beleöntjük a tölteléket. Szépen eligazgatjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt megsütjük. Én 30 percig sütöttem, ekkora szépen megpirult a teteje, át is sült. Mielőtt kivesszük a formából várjunk egy kicsit, hogy ne legyen tűzforró. Melegen tálaljuk, majonézzel, tormával.

Jó étvágyat!

Sonkás-borsós pite1

Sonkás-borsós pite 1Sonkás-borsós pite 2Sonkás-borsós pite 3Sonkás-borsós pite 4Sonkás-borsós pite 5Sonkás-borsós pite 6Sonkás-borsós pite 7Sonkás-borsós pite 8Sonkás-borsós pite

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?