Ma egy szerintem megosztó főzelék receptet hozok. Van aki szereti, van aki nem. Kiskoromban imádtam, sokszor készítette Nagymamám, aztán valahogy “megutáltam”, most viszont megint szeretem. 🙂 Biztos öregszem 😛 Természetesen nem volt kérdéses, hogy milyen recept alapján fogom elkészíteni. Egy hiba csúszott a tervbe, hogy kevés petrezselyem volt otthon, így alig került a főzelékbe. De ha következőleg készítek, hozok új fényképet, amiben már látszani fog, hogy igenis van benne és kell bele. Ti ne hagyjátok ki! És kicsit hígabbra készítem, mert most elég sűrű lett 🙂 Persze az íze ettől még finom lett, meg is ettük mindent 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g zöldborsó (jó a fagyasztott is)
- kevés olaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1 csokor petrezselyem (zöldje természetesen)
- 2 fakanálnyi liszt
- víz (mennyisége attól függ, milyen sűrűre szeretnénk a főzeléket)
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A petrezselymet felaprítjuk. Kevés olajat hevítünk, ebbe beletesszük a borsót. Hozzáadjuk a cukrot, sót és az aprított petrezselymet, majd pár percig dinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, apránként felöntjük vízzel, közben keverjük, hogy a liszt ne legyen csomós. Visszatesszük a tűzre és elkezdjük megfőzni. Itt érezni fogjuk, mennyire sűrűsödik be, ha szükséges még adjunk hozzá vizet. Addig főzzük, míg a borsó megpuhul. Ennyi idő alatt a liszt is megfő, nem lesz liszt ízű. A tejfölt egy kis tálban elkeverjük, majd a főzeléket a tűzről lehúzva, belekeverjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük még cukorral. Melegen tálalva, rántott hússal, sült hússal, bundáskenyérrel vagy tükörtojással kínáljuk (ki mivel szereti).
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai