Ez a kalács Limarától származik, és Ő Húsvéti kalácsnak nevezi. Tény, hogy húsvétkor mindenkinél megtalálható a kalács, de szerintem bármikor máskor is készíthetünk, ehetünk. Ezt 6-os fonással készítettem, de persze lehet 3-as fonással is. Édes, puha és íncsiklandozó kalácsot készíthetünk, ami nem is nagy ördöngösség. Próbáljátok ki, mert ilyet tuti nem kaptok egyik pékségben sem 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
500 g liszt- 1 mokkáskanál só
- 60 g cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl zsíros, 30 %-os habtejszín (langyos)
- 1 dl zsíros tej (langyos)
- 20 g élesztő
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt egy tányérba morzsoljuk, rászórunk egy kiskanálnyi cukrot, majd felöntjük a tejjel. A lisztből 1-2 kanálnyit rászórunk, kovászt készítünk és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot és egy mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az egész tojást és tojássárgáját, a habtejszínt és megkelt élesztőt. Kézzel elkezdjük összekeverni, mikor már gyúrható állagúvá vált, akkor kitesszük a deszkára és összegyúrjuk, míg szép gömbbé áll. Ha úgy látjuk tehetünk hozzá lisztet vagy tejet, attól függ. Nekem nem kellett, pont jó lett az állaga. Ekkor kb. 10-15 percig dagasztjuk, míg szép sima, fényes lesz a felülete a tésztának. Akkor jó a tészta, ha nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ekkor egy tálba tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten (nem sütőben, mikróban stb.) hagyjuk 30 percet kelni.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 6 egyforma részre vágjuk, de ha 3-as fonással készítjük, akkor csak 3 felé. A darabokat kigömbölyítjük, egymás mellé tesszük és a tállal beborítjuk. 10-15 percig hagyjuk pihenni. Ezután mindegyik darabbal a következőképpen járunk el. A kezünkkel kicsit kilapítjuk, átfordítjuk, hogy az alja legyen felül, majd szorosan feltekerjük és így sodorjuk meg. Itt még nem teljes nagyságra sodorjuk, csak annyira, amennyire a tészta engedi, így nem szakadnak meg a sikérszálak. Ha mindegyiket megsodortuk, akkor egyforma nagyságúra sodorjuk, 3-3 szálat összeillesztünk a tetejénél, majd egymásba illesztjük a két 3-as szálat. 6-os fonással megfonjuk. Erről alább lesz egy videó, mert sajnos nem tudtam fonni és fényképezni is, de majd bepótolom 🙂 Ha kész, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (szilikonossal, abba tuti nem ragad bele) és rátesszük a kalácsot. 1 tojás felverünk és megkenjük vele azonnal. Hagyjuk szobahőmérsékleten 30-40 percig, míg szépen duplájára megkel. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A kalácsot lekenjük még egyszer tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. 40 perc alatt szépen megsül és gyönyörű színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Videó a recepthez, a fonás 17:07 perctől kezdődik:
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai