Kekszet enni jó. Kekszet készíteni otthon, egyenesen fenomenális. Főleg, ha hipp-hopp kész van. Ennél a keksznél, ha mindent kimérünk, és ezt nem számítjuk bele az elkészítési időbe, akkor tényleg 30 perc alatt kész! Bár érdemes megvárni míg kihűl, de az már csak pár perc. Finom ropogós kekszek lesznek, ha jól záródó dobozban tároljuk 7 napig is eláll. Akár le is fagyaszthatjuk, és akkor 3 hónapig is eláll. Bár ha egy adagot készítünk belőle, akkor még kevésnek is bizonyul, nemhogy fagyasztani tudjunk belőle 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 15 dkg zabpehely
- 15 dkg liszt
- 4,5 dkg kókuszreszelék
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál meleg víz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A vajat kockákra vágjuk, lábasba tesszük. Hozzáadjuk a mézet, és elkezdjük melegíteni. Ha már kicsit folyós, hozzáadjuk a cukrot is, és addig melegítjük (nem forraljuk fel!) amíg a cukor is elolvad. A szódabikarbónát 1 evőkanál meleg vízben feloldjuk, és a vajas keverékhez keverjük.
A zabpelyhet, lisztet és kókuszreszeléket összekeverjük, majd ráöntjük a vajas keveréket és jól elkeverjük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral (szilikonossal) erre tesszük majd a kekszeket. Két evőkanál segítségével (mert ragad) evőkanálnyi halmokat teszünk a sütőpapírra és a kanállal ellapogatjuk. Egymás között hagyjunk elég nagy távolságot, mert terülni fog sütés közben. Ha vastagabb kekszeket szeretnénk, mint a képen látható, akkor ne lapogassuk el a halmokat, hanem hagyjuk, hogy sütés közben maguk terüljenek, szerintem akkor vastagabb kekszek lesznek (de ki fogom próbálni, és beszámolok róla).
A tepsit a sütőbe tesszük és kb. 10-15 perc alatt megsütjük a kekszeket. Akkor van kész, mikor szépen megbarnultak. Kivesszük és hagyjuk a tepsiben kihűlni, mivel melegen még képlékeny. Hűlés közben megkeményedik.
Jó étvágyat!
Forrás: A takarékos család szakácskönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai