Egyszer régen, nagyon régen megsütöttem már ezt a finomságot. A Rama receptkönyvében találtam. Mivel hétvégén felbontottam egy nagy zacskó kókuszreszeléket, mikor a Zabpelyhes kekszet sütöttem, muszáj elhasználnom. Így gondoltam egyet, és megsütöttem ezt a kókuszos finomságot. Gyorsan kész van, már ha leszámítjuk, hogy keleszteni kell 🙂 De engem még ez sem gátolt meg abban, hogy munkából hazaérve, majdnem 18 órakor nekifogjak. Nem is panaszkodott a Párom sem 😛
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 dl langyos tej
- 1 kiskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj (vagy Rama margarin)
- 3 tojássárgája (a fehérje a krémhez kell)
Kókuszos hab:
- 3 tojásfehérje
- 25 dkg cukor
- 15 dkg kókuszreszelék
Tetejére, még sütés előtt:
- 1 kisebb tojás
- 2-3 evőkanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe tesszük az élesztőt és a cukrot, majd hagyjuk felfutni 🙂 Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a felfutott élesztőt, majd összegyúrjuk. A tészta el fog válni az edénytől, de azért nem lesz olyan kemény, kicsit zsíros lesz, nem kell megijedni tőle. Kelesztőtálba téve, vagy egy tálba téve és konyharuhával letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Nem fog a duplájára nőni.
A krémhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, a vége felé hozzáadjuk a cukrot is, így verjük tovább, míg a cukorral teljesen el nem dolgoztuk. Nem lehet kemény habbá verni a sok cukor miatt, senki se aggódjon emiatt. A kókuszreszeléket beleforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 50×35 cm-s téglalappá nyújtjuk. Nekem sosem jön össze a téglalap, így inkább 2-3 mm-es vastagságúra nyújtom ki, bár most eléggé jól sikerült. 🙂 A kókuszos habot egyenletesen rákenjük, majd a tésztát két oldalról feltekerjük. Alulról és felülről is tekerjük, míg a közepéig nem érünk (lásd: fázisfotó). Ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Két tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd a pálmaleveleket szépen sorban, kicsi távolságot hagyva, mert sütés közben még kissé nőni fognak rátesszük. A tojást felverjük és megkenjük a sütemények tetejét, majd megszórjuk kristálycukorral. Az előmelegített sütőbe tesszük az egyik tepsit, és 20-22 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Forrás: Rama
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai