Medvehagyma szezon van! Tavaly óta imádom a medvehagymát. Akkor kaptam rá, mikor elkészítettem belőle életem első Medvehagymás hajtogatott pogácsáját. Akkor nem vettem belőle többet, viszont idén okosabb voltam. Már a fagyasztóban várja sorsát 2 csokor medvehagyma, most pedig bekerült mellé ez a medvehagymás fűszervaj, amit nyáron grillezéskor biztos el fogunk fogyasztani 🙂 Nagyon egyszerű elkészíteni, a fagyasztóban tárolva pedig bármikor vághatunk belőle egy karikát, és nyárig biztos nem megy tönkre. Télire pedig ott lesz a bezacskózott medvehagyma 🙂 Erről a bejegyzés végén szólok pár szót, bár gondolom mindenki tudja, hogy tegyen el a fagyasztóba belőle 🙂 Viszont itt és most a fűszervaj a kiemelt sztár, így jöjjön, hogy is készült.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma (csak megbízható helyről szerezzük be!)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (nálam cayenne-bors)
- kb. 1 dl olívaolaj (ez is ízlés szerint)
- 300 g teavaj
Elkészítés:
A medvehagymával kezdjük. Megmossuk, megszárítjuk, a szárát eltávolítjuk. A szép, tiszta levelek összevágjuk apróra. Egy késes aprítóba tesszük. Egy kevés sóval, borssal és olívaolajjal ízesítjük, majd összekeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk és ha úgy látjuk, hogy nem eléggé folyékony számunkra, akkor még adunk hozzá olívaolajat.
FONTOS! Olívaolajat használjuk, mivel az megfagy. Étolajjal semmiképpen se helyettesítsük, mert az nem fagy meg. Ha nincs olívaolajunk, akkor egy kevés vízzel helyettesítsük!
A vajat kivesszük a hűtőből, felkockázzuk, hogy könnyebb legyen a gépnek dolgoznia, majd a medvehagymához adjuk. Összekeverjük. Itt időnként le kell állnunk és a vajat az edény oldaláról le kell szednünk. Mikor már csak nagyon kis vajdarabok vannak, akkor egy tálba kiöntjük és egy fakanállal tovább keverjük. Az sem baj, ha darabos marad kicsit a vaj, mint nálam is, szép kis mintás fűszervajunk lesz 🙂
Egy nejlonzacskóba szedjük a fűszervajat, és hengerré formáljuk. Betesszük a fagyasztóba, és bármikor ha szükségünk lesz rá, levágunk belőle egy-egy karikát. Persze nem muszáj lefagyasztani, azonnal el is fogyaszthatjuk 🙂
Jó étvágyat!
Medvehagyma fagyasztása
És akkor most egy kis mini bejegyzés a medvehagyma fagyasztásáról. Nagyon egyszerű. Megmossuk, megszárítjuk a medvehagymát, a szárát levágjuk, ha még zsenge, akkor feldaraboljuk és bezacskózva a fagyasztóba tesszük. Tökéletes lesz levesekbe, finom ízt ad nekik. A leveleket pedig tetszőlegesen feldaraboljuk, de nem aprítjuk, mert még ki tudja mi lesz belőle. Zacskóba tesszük, lefagyasztjuk. Milyen jó lesz ősszel vagy télen egy kis medvehagymás finomság 🙂
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai