Ez a zsemle nagyon egyszerű, bár a hozzávalókat beszerezni (nekem) kicsit nehéznek tűnt, van is amin változtattam a receptben, pontosabban mással helyettesítettem. De a végeredmény egy nagyon finom zsemle lett, ami nem megszokott zsemle, amit a pékségben venni lehet. Ilyet tuti nem készítenek pékségben! Kelt tészta, mégis relatíve gyorsan készen van, mivel csak a formázás után szükséges keleszteni egy kis időt. 🙂 Így akár reggelire is tökéletes lehet, bár akkor időben kell kelnünk.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 400 g BL80-as kenyérliszt
- 280 ml víz
- 1 cs. szárított élesztő (8 g)
- 10 g só
- 2 kiskanál méz
- 50 g vaj
- 25 g zabkorpa
- 30 g köles
- 15 g durva őrlésű zabliszt (nálam durvára tört zabpehely)
- 15 g napraforgó mag (hántolt)
Elkészítés:
A zabpelyhet mozsárban összetöröm, de ha kaptok zablisztet, akkor a zabpehely lépése kimarad 🙂 A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zabpelyhet, sót és zabkorpát. Összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne. Beleszórjuk a szárított élesztőt, elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézet és a vizet. 10 percig dagasszuk, míg szépen összeáll, és sima lesz a felülete. Hozzáadjuk a kölest és a napraforgómagot, majd jól belegyúrjuk. Lisztezett felületre kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, és 12 részre osztjuk. Minden darabot zsemlévé formázunk. Mivel nálam kis háromszöget lettek, így megfogtam egyet, a hegyes részét behajtottam, majd összecsíptem az oldalait és a kezem között gömbbé formáltam. Sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit, majd a megformázott zsemléket beletesszük. Kissé kilapítjuk őket a kezünkkel. Kevés liszttel megszórjuk. Vékonyan beolajozunk egy fóliát és ezzel takarjuk le a zsemléket. 45 percig hagyjuk kelni, az alatt szépen megduzzadnak.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt zsemléket lisztbe mártott ollóval 5 helyen bevágjuk, majdnem a közepéig. Az előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük. Ha nem eléggé pirulnak meg ennyi idő alatt, akkor süssük kicsit tovább.
Szendvicsalapnak is kitűnő, de levesek mellé is tökéletes választás.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai