Eddig csütörtökönként volt, de inkább át tettem hétvégére. Így szombatonként fogok hozni 3 új fogalmat. Ahogy ma is. Nézzük is ma mivel ismerkedünk meg kicsit közelebbről.
Beurre manie (ejtsd: börmányi)
Vajat liszttel megfelelő arányban összegyúrunk, majd apránként a fövő ételbe morzsoljuk, ezzel sűrítjük be a levét.
Csőben sütés (gratinírozás)
Tálalás előtt az étel tetejét mártással (többnyire besamellel) bevonjuk, tetejére reszelt sajtot szórunk, majd forró sütőben megsütjük.
Demi glace azaz húskivonat (ejtsd: dömi gláz)
Melegen méz sűrűségű, hidegen kocsonyás anyag. Lényege, hogy a lezsírozott alaplevet addig főzzük egyenletes kis lángon, míg leve el nem fő, és sűrű pép nem lesz belőle. Több hétig eltartható, főként mártások és szaftos pecsenyék ízét teszi tartalmasabbá.
Fogalmak forrása: Hargitai György – Az én alapszakácskönyvem
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai